Nicușor Dan, președintele Asociației ”Salvați Bucureștiul”, îl acuză pe Sergiu Nistor, noul consilier prezidențial pwentru probleme de patrimoniu, că a blocat proiecte importante în timp ce a fost secretar de stat la MInisterul Culturii, relatează Știri pe Surse.
În acest sens, Nicușor Dan a postat pe o pagină de socializare o serie de decizii mai neinsporate luate de Sergiu Nistor:
„1. În aprilie 2010 participam cu el la o dezbatere în Facultatea de Istorie. Îi spuneam că imobilul din Gutenberg 3, pentru care există studiu de clasare ca monument istoric, va fi demolat dacă clasarea nu va fi votată de Comisia Națională a Monumentelor. Ne-am despărțit cordial, în Comisie a votat împotriva clasării, imobilul a fost demolat.
2. Sergiu Nistor, secretar de stat în Ministerul Culturii, a semnat în 2012 avizul pentru turnul de 40 metri înălțime în Dorobanți – Broșteanu, între 5 monumente istorice parter.
3. În 2011 am obținut o decizie judecătorească irevocabilă care spunea că nu Direcția pentru Cultură, ci Ministerul trebuie să dea avizul de demolare pentru Kiseleff 45. În 2012 Sergiu Nistor, secretar de stat în Ministerul Culturii, a scris o adresă oficială în care spunea că Direcția trebuie să dea avizul.
4. Sergiu Nistor, secretar de stat în Ministerul Culturii în 2012, nu a făcut nimic pentru includerea Roșiei Montane în lista preliminară UNESCO.
5. În septembrie 2013, când manifestațiile pentru Roșia Montană erau în toi, Sergiu Nistor era comisarul unui congres pentru patrimoniu organizat la Sinaia de Uniunea Arhitecților și Universitatea de Arhitectură București. A reusit să blocheze o rezoluție pentru includerea Roșiei Montane în lista UNESCO.
6. Sergiu Nistor este unul dintre autorii unui PUZ în Târgu Jiu care scoate două clădiri din zona protejată. Un „investitor” local vrea să le demoleze pentru a face un magazin Billa lângă Calea Eroilor (care leagă Poarta Sărutului de Coloana Infinitului).
7. În 2014 ICOMOS (Consiliul Internațional al Monumentelor, pe lângă UNESCO) a dat o rezoluție care condamnă distrugerea patrimoniului istoric din București. Nu a făcut-o la propunerea reprezentantului său din România, Sergiu Nistor (asta era atribuția lui, să apere patrimoniul din România) ci la apelul disperat al unui ONG (ProDoMo). Sergiu Nistor a mai și fost ofuscat că n-a fost înștiințat pe ProDoMo.”