Președintele Iohannis: Prețurile la medicamente, aparatură medicală, alimente de strictă necesitate și utilități pot fi plafonate pe durata stării de urgență (VIDEO)

Publicat: 14 04. 2020, 14:43
Foto: presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat că prețurile la medicamente, apartură medicală, alimente de strictă necesitate și utilități pot fi plafonate pe perioada stării de urgență.

„Pe durata stării de urgență, se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică, precum energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate ori carburanți”, a declarat președintele Klaus Iohannis, marți, când a anunțat că a emis un decret de prelungirea a stării de urgență cu încă 30 de zile, până la jumătatea lunii mai.

Șeful statului a explicat că, în același decret, a fost prevăzută o mențiune specială „pentru situația în care se va constata o scădere a prețurilor la energie eletrică și gaze naturale, pe piețele regionale”.

„Am adăugat în decret însă o mențiune specială pentru situația în care se va constata o scădere a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pe piețele regionale. În acest caz, Guvernul va lua măsurile necesare astfel încât aceste scăderi să se reflecte în prețul plătit de consumator”, a adăugat președintele Iohannis.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Declarația făcută de șeful statului vine în concordanță cu măsurile prevăzute de Guvernul Orban în Ordonanța Militară nr. 4, act normativ care, în 29 martie, venea să întărească regimul de restricții din România. Practic, demnitarul sublinia că, odată cu adoptarea noilor reglementări extraordinare, pe perioada stării de urgență,prețurile la utilități și carburanți nu mai pot fi majorate peste nivelul practicat astăzi, la data emiterii actului normativ. Totuși, în funcție de cerere și ofertă, prețurile vor putea scădea.

Tot Ordonanța Militară 4 stipula că, pentru protejarea Sistemului Energetic Național, a fost instituităpentru o perioadă stabilită de angajator măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau locuri special desemnate pentru personalul esențial, inclusiv cei din zona de extracție, producție și procesare.

Aceeași Ordonanță Militară mai venea cu o serie de prevederi dedicate persoanelor cu vârste de peste 65 de ani, considerate mai vulnerabile în fața pandemiei de COVID-19, dar aborda și transportul de marfă, situația aglomerărilor urbane, sprijinirea mass-media, respectiv interdicția privind grupurile de trei persoane, despre care se preciza că se aplică strict circulației pietonale.