Presa ucraineană susține că George Simion are interdicție în Ucraina din 2021. Un fost spion ucrainean vorbește despre întâlnirile liderului AUR cu reprezentanți ai FSB-ului. Ce spune Simion

Publicat: 07 04. 2023, 10:38
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un fost ofițer de rang înalt din serviciile secrete ucrainene care a activat la Cernăuți a dezvăluit că liderul AUR, George Simion, a avut cel puțin o întâlnire cu un rezident al serviciului special rus FSB. Dezvăluirile despre posibila legătură între serviciile secrete ruse și George Simion au fost făcute pentru presa ucraineană de generalul locotenent Oleksandr Skypalsky, fost prim-vicepreședinte al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU):

General ucrainean, despre o întâlnire între George Simion și serviciile secrete ruse

„În ceea ce privește un alt politician român, deputatul George Simion, și contactele sale cu reședința serviciilor speciale rusești din Ucraina, (generalul) Skipalski a declarat că un ofițer SBU care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Ianukovici a confirmat cel puțin o astfel de întâlnire”, scrie publicația ucraineană Obozrevatel, potrivit G4media.ro.

Publicația ucraineană notează, citând o sursă din cadrul serviciului de securitate ucrainean, că George Simion nu a mai fost lăsat să intre în Ucraina din 2021 iar interdicția este valabilă până în martie 2024.

„Am făcut parte din categoria ofițerilor care au fost preocupați de relaxarea regimului de contraspionaj în Ucraina cu mult înainte de confiscarea Crimeei noastre. Pe vremea lui Ianukovici (…) Ucraina a fost transformată într-un teritoriu în care serviciile speciale rusești se întâlneau în deplină liniște și pace. De aceea, permiteau în mod absolut o astfel de activitate (a lui Simion cu serviciile speciale rusești. – n.r.)”, a declarat Skipalski.

„Rusia vede că își pierde pozițiile și aici și se folosește de ultimele sale oportunități pentru a aduce tensiune în relațiile din triunghiul Ucraina-România-Moldova”, spune Skipalski. În opinia sa, cetățenii acestor trei țări trebuie să înțeleagă acest lucru, iar politicienii trebuie să desfășoare o muncă explicativă: „Pentru că activitatea serviciilor speciale este încă invizibilă, este sub apă – nu la suprafață, iar mulți oameni obișnuiți” se grăbesc „la declarațiile tăioase, provocatoare ale celui care este desemnat să îndeplinească sarcinile activității de propagandă subversivă”.

Ce spune George Simion

Contactat de Libertatea, George Simion a negat vehement afirmațiile. Președintele AUR a acuzat „o campanie dezlănțuită” împotriva lui și a formațiunii sale politice. „Singurul lucru mai ridicol decât această campanie dezlănțuită împotriva noastră ar fi o dezmințire formală.

Nu declarațiile mele de astăzi mi-ar putea spăla imaginea, ci istoricul faptelor mele”, a transmis George Simion pentru Libertatea. El l-a numit pe fostul prim-vicepreședinte al Serviciului de Securitate al Ucrainei „un obscur ofițer de informații”.

„Indiferent de ceea ce spune astăzi un obscur ofițer de informații al unui stat care nu a fost vreodată printre primii 2.000 de prieteni ai României. Ceea ce am făcut eu, ceea ce s-a scris despre mine, ceea ce am declarat eu timp de aproape 20 de ani a ținut vie flacăra unionismului în cele două state românești de pe malurile Prutului”, a mai declarat Simion.

Anterior, partidul AUR a publicat pe Facebook o reacție în care acuza că „rakeții serviciului de spionaj ucrainean au declanșat ofensiva împotriva unioniștilor români” și spunea că „dezvăluirile” au venit „după ani și ani de tăcere suspectă”, dar și după „foarte ciudate informații lansate de Kiev ce anunțau iminenta invadare a Republicii Moldova de armata rusă”.