Presa maghiară scrie în termeni ironici despre Guvernul Ciucă deoarece, la săptămâni bune de când a decis ca numărul de bugetari să nu mai fie suplimentat, angajările la stat continuă nestingherite.
De la 1 iulie, în administrația publică din România nu ar mai fi trebuit să se facă angajări. Cu toate acestea, de atunci instituțiile au publicat peste 300 de anunțuri de concursuri, scrie publicația maghiară NAPI GAZDASÁG, citată de Rador.
Motivul invocat este că acolo unde era deja luată decizia de a fi făcute angajări, locurile de muncă nou create au putut fi ocupate, conform regulii.
În perioada 1 iulie – 31 august, portalul posturi.gov.ro a publicat cel puţin 300 de anunțuri de locuri de muncă, iar pe site-ul ANFP, prin intermediul căruia continuă de asemenea angajările, au fost anunţate doar pe 1 septembrie 13 noi posturi.
La finele lunii trecute, Autoritatea Vamală din România a anunțat că vrea să angajeze 194 de persoane pentru o perioadă determinată. Bogdan Lari Mihei, preşedintele autorităţii, a susținut că angajările se fac pe baza hotărârii guvernamentale de urgenţă 103/2022, iar dispoziţia despre stoparea angajărilor nu se referă la posturile anunţate.
În 2021, pentru al cincilea an consecutiv, România a fost țara din UE care a alocat cea mai mare sumă de la buget pentru salarii. Astfel, statul a cheltuit pentru a-i plăti pe cei 1,2 milioane de bugetari suma de 112 miliarde de lei, adică 9,4% din PIB.
„E mult mai simplu să mai angajezi o persoană și mult mai greu să evaluezi resursele pe care le ai la dispoziție, să vezi ce face fiecare din instituția pe care o păstorești și să tai ce e inutil, birocratic vorbind, așa încât să operezi ca stat cu angajați mai puțini.
Faptul că tu tot adaugi noi angajați la stat arătă că nu vrei să te iei la trântă cu birocrația, cu reformele și nu vrei să faci lucrurile pe care românii le așteaptă în aceste momente de criză”, a declarat recent profesorul de economie Cristian Păun, pentru B1 TV.