Preot român din Italia: Românii afectați de cutremur, invitați de autorități să se întoarcă în țară

Preot român din Italia: Românii afectați de cutremur, invitați de autorități să se întoarcă în țară
Preotul greco-catolic Andrei Vasile Meseșan, paroh în Ostiglia, este una din persoanele care s-a implicat în mod direct și constant în gestionarea situației care a urmat cutremurului din 20 mai în zona italiană...

Preotul greco-catolic Andrei Vasile Meseșan, paroh în Ostiglia, este una din persoanele care s-a implicat în mod direct și constant în gestionarea situației care a urmat cutremurului din 20 mai în zona italiană Emilia Romagna. Acesta a fost contactat de Gazeta Românească marți, ziar pentru care a declarat că nu se cunoaște numărul total al românilor afectați de cutremur, nefiind clar dacă autoritățile italiene au un bilanț final cu cei afectați

Până la acest moment nu  cunoaştem, exact, numărul românilor  afectaţi în urma cutremurului, cu toate că am rugat autorităţile să ne transmită datele; e posibil ca nici ei să nu aibă un bilanţ final cu persoanele afectate”, a declarat preotul.

Preotul a povestit care este situația celor care au avut de suferit în urma cutremurului, oameni speriati, dintre care unii s-au refugiat pe la rude, iar alții ajuns să doarmă prin mașini, neavând niciun acoperiș deasupra capului.

Lumea e speriată, tulburată după cele întâmplate. Sunt oameni care au plecat pe la rudenii, prieteni , sunt  aceia care au rămas pe loc, dormind prin maşini şi pe unde au reuşit. Mai sunt cei care au fost nevoiţi să apeleze la ajutorul autorităţilor care au promis să facă tot posibilul pentru ca fiecare persoană să primească un loc de cazare intr-un cort. Cu toate acestea, mai sunt români lipsiţi de siguranţa unui acoperiş”, a mai spus preotul.

Cel mai grav, Meseșan a sesizat cazuri în care cetățeni români și moldoveni – familii cu copii și chiar femei gravide – au fost mai mult sau mai puțin ignorati de autorități, spunându-li-se chiar să se întoarcă în țară.

Cunosc personal cazuri în care familii cu copii, atât  români cât şi moldoveni, sau chiar femei însărcinate, n-au  fost trecuţi pe lista prioritară. Unora li s-a spus că sunt comunitari, şi au fost invitaţi în mod constant să se întoarcă în ţara lor!”, a explicat preotul.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 s-a produs marți în nordul Italiei, în provincia Modena, regiunea Emilia de nord, la ora locală 9:03, la o adâncime de numai 9,6 kilometri. Numărul persoanelor decedate se ridică la 9, iar autoritățile anunță că foarte multe persoane sunt prinse sub dărâmături.

Pe data de 20 mai, un alt cutremur, cu magnitudinea de 6, s-a produs în nordul Italiei. Seismul a avut loc în apropiere de Bologna, la o adâncime de 10 kilometri. Cel puțin 6 persoane au murit şi alte câteva zeci au fost rănite.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`