Premierul Victor Ponta: O criză politică în România ar fi o amenințare la adresa economiei

Premierul Victor Ponta: O criză politică în România ar fi o amenințare la adresa economiei
Foto: gov.ro

O criză politică prelungită în România riscă să afecteze ritmul de creștere al economiei României – cel mai rapid din Uniunea Europeană, a declarat joi premierul Victor Ponta, potrivit Bloomberg.

Deoarece Guvernul caută să mențină ritmul anual de creștere al PIB-ului din primul trimestru, de 4,3%, are nevoie de stabilitate pentru a obține aprobarea planului său de stimulare, a afirmat prim-ministrul României.

Premierul a adăugat că măsurile de relaxare fiscală, programate pentru 2016, au nevoie de aprobarea Parlamentului, luna viitoare.

”Într-o criză politică, toate aceste cifre extraordinare ar putea să nu fie sustenabile, dar mâine vom avea votul de încredere. Politica este întotdeauna plină de surprize, dar ziua de mâine nu va aduce nicio surpriză deoarece coaliția de guvernământ va rezista cu hotărâre”, a declarat Victor Ponta, în contextul în care vineri se va supune la vot moțiune de cenzură a celor de la PNL.

PNL a depus, săptămâna trecută, la Parlament moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Ponta, care este semnată de 183 de parlamentari, dintre care 12 de la PSRO şi doi de la grupul-democrat, restul fiind deputaţi şi senatori PNL.

În moţiunea de cenzură se arată că Ponta ar fi vrut să ajungă preşedintele României „prin sabotarea deliberată a românilor din Diaspora” şi că „este timpul să recunoască şi să părăsească puterea”.

Planul lui Ponta în cazul în care Executivul său va rezista moțiunii de cenzură, este de a extinde reducerile de taxe anul viitor, după ce luna aceasta a redus TVA la alimente.

În concordanță cu recomandările creditorilor, Guvernul a vândut participații minoritare în companii energetice, cum ar fi Romgaz SA și Electrica SA, la bursele de la București și Londra. Până la sfârșitul anului, ar putea fi derulate Oferte Publice Inițiale (IPO) pentru Aeroportul București și Portul Constanța, susține premierul.

”Trebuie să continuăm listările. Hidroelectrica va fi cea mai mare IPO realizată vreodată și va avea loc anul viitor. O participație de aproximativ 20% valorează peste jumătate de miliard de euro”.

Tensiunile din ultimele zile au dus la deprecierea cu 0,7% a leului față de euro, cea mai slabă din rândul valutelor din Europa de Est analizate de Bloomberg.

Ministerul de Finanțe a anulat o licitație pentru obligațiuni în lei, prevăzută pentru săptămâna viitoare, după ce randamentele au urcat cu 19 puncte de bază.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`