Premierul Orban, mesaj de 10 mai: Așa cum, în trecut, românii au găsit împreună calea spre idealurile lor de libertate, independență și unitate, stă în puterea noastră să depășim criza COVID-19 și să ne urmăm destinul european

Premierul Orban, mesaj de 10 mai: Așa cum, în trecut, românii au găsit împreună calea spre idealurile lor de libertate, independență și unitate, stă în puterea noastră să depășim criza COVID-19 și să ne urmăm destinul european
Foto: Inquam Photos / George Calin

Așa cum, în trecut, românii au găsit împreună calea spre idealurile lor de libertate, independență și unitate, stă în puterea noastră, a tuturor, să depășim situația generată de pandemie și să ne urmăm destinul european, a fost mesajul premierului Ludovic Orban, cu ocazia zilei de 10 mai, când România aniversează Ziua Independenței naționale și Ziua Regalității, evocând câteva momente cheie în reapropierea țării de marea familie europeană și în consolidarea statului român modern.

„Acum, România este din nou în plin proces de consolidare, pe un drum ireversibil, alături de celelalte democrații europene și de partenerii noștri strategici, așa cum și-au dorit românii, după aproape cinci decenii în care drumul le-a fost deturnat de dictatura totalitară. (…) Și așa cum, în trecut, românii au găsit împreună calea spre idealurile lor de libertate, independență și unitate, stă în puterea noastră, a tuturor, să depășim situația generată de pandemie și să ne urmăm destinul european”, a declarat premierul României, Ludovic Orban.

Mesajul integral al primului-ministru, cu ocazia zilei de 10 mai

Sărbătorim astăzi Ziua Independenței naționale și Ziua Regalității, prin care rememorăm trei momente istorice importante pentru destinul statului român modern, petrecute toate pe 10 mai: proclamarea Principelui Carol ca domnitor al Principatelor Unite, în 1866, Independența față de Imperiul Otoman, în 1877, și transformarea țării din principat în regat, în 1881, când Principele Carol a fost încoronat ca primul rege al României.

Independența națională și instituția monarhiei s-au sedimentat în conștiința colectivă ca pași hotărâtori pentru consolidarea statului român modern, prosper și respectat în Europa de la începutul veacului trecut.

Acum, România este din nou în plin proces de consolidare, pe un drum ireversibil, alături de celelalte democrații europene și de partenerii noștri strategici, așa cum și-au dorit românii, după aproape cinci decenii în care drumul le-a fost deturnat de dictatura totalitară.

Familia Regală a României a fost mereu aproape de români. Membrii săi au luptat, din tristul exil, împotriva dictaturii care a îngenuncheat țara, iar în perioada post-decembristă au fost adevărați ambasadori ai intereselor României. Determinarea, demnitatea și onoarea de care au dat dovadă în acțiunile lor sunt repere morale pe care societatea le prețuiește și bune exemple pentru generațiile actuale și pentru cele care ne vor urma.

Și așa cum, în trecut, românii au găsit împreună calea spre idealurile lor de libertate, independență și unitate, stă în puterea noastră, a tuturor, să depășim situația generată de pandemie și să ne urmăm destinul european.

La mulți ani, România!

La mulți ani, Casei Majestății Sale Custodele Coroanei!

10 mai 2020, o triplă sărbătoare marcată de pandemia de COVID-19

Data de 10 mai 2020 prinde România într-o situație cu totul deosebită, cum de altfel se întâmplă cu mai toate statele din lumea civilizată, care sunt marcate de o serie de restricții fără precedent în istoria recentă – toate îndreptate spre limitarea răspândirii de COVID-19. La fel s-a întâmplat și cu 9 mai, când românii aniversează momentul la care Independența națională era proclamată de către deputații români în Sesiune Extraordinară, act ce avea să devină lege în 10 mai, prin semnătura Principelui Carol I. Tot în 9 mai este aniversată și Ziua Europei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie