Premierul Orban, la Ora Guvernului în Parlament: Se vede că nu înțelegeți nimic din UE, care înseamnă liberă circulație. Nu vă e rușine să vorbiți de muncitori sezonieri, după ce ați alungat milioane de români din țară (VIDEO)
Premierul Ludovic Orban s-a prezentat luni, în Parlament, la „Ora Guvernului”, unde a vorbit despre maniera în care autoritățile au gestionat criza COVID-19 și efectele sale, dar și despre strategia de răspuns pentru perioada următoare. Cu această ocazie, liderul liberalilor a apărat vehement planurile guvernamentale pentru relansarea economiei și a criticat opoziția pentru diverse reacții.
Principalele declarații făcute de premierul Orban, la Ora GuvernuluiînParlament
- Domnule președinte, doamenlor și domnilor deputați, probabil antevorbitorul n-a trăit în România în ultima perioadă și n-a văzut ceea ce s-a întâmplat în România, în ultimele luni. În ceea ce privește restricțiile de activități în domeniul economic, restricțiile care au fost impuse de autorități au fost determinate de riscul la adresa vieții și sănătății oamenilor, iar aceste restricții, spre deosebire de alte țări, au fost restricții limitate. Cea mai mare parte a companiilor din România, a domeniilor de activitate au rămas în funcțiune. Cea mai bună dovadă pentru acest lucru o puteți vedea din date, iar datele arată că pe primul trimestru România a înregistrat cea mai mare creștere economică.
- De asemenea, veți vedea și din datele de pe trimestrul II, comparativ cu alte țări, că situația economică în România este departe de a fi atât de gravă cum încearcă unii să o prezinte. Nu am oprit niciun șantier, iar lucrul acesta se vede în structura creșterii economice, pentru că în structura creșterii economice, în timp ce am înregistrat scăderi ale anumitor domenii de activitate, menținerea creșterii economice s-a datorat finanțării construcțiilor, în special construcțiile care sunt finanțate de la buget. Atât investițiile publice, care au fost susținute de la bugetul de stat, cât și investițiile din PNDL, cât și investițiile de la nivel local.
- În ceea ce privește zecile de mii de firme cărora nu li se suspendă plata creditelor. Există OUG emisă de Guvern, care este în vigoare și care permite companiilor să își amâne plata ratelor. OUG emisă de Guvernul pe care îl conduc privind suspendarea plății ratelor pe o perioadă de până la nouă luni, până la sfârșitul anului, prevede cea mai largă adresabilitate a măsurii, comparativ cu celelalte țări europene, și permite celui mai mare număr, și de companii, și de persoane fizice, să apeleze la această facilitate de suspendare a plății ratelor.
- Chiar acum vin de la o întâlnire cu sectorul HoReCa, în care am stat de vorbă cu niște oameni care înțeleg realitățile și care, în ciuda unor declarații pe care le-au dat în spațiul public, au înțeles deschiderea la dialog a Guvernului, pe care îl conduc, și am stabilit o serie de lucruri pe care să le facem în continuare. Noi deja am făcut lucruri. Impozitul special, care este plătit de HoReCa, nu a fost plătit în această perioadă și nu va fi plătit în continuare. Prin OUG am dat un imbold autorităților locale să scutească de la plata taxei de ocupare a domeniului public și să reducă impozitul pe clădiri sau taxa pe clădiri, în cazul în care clădirile sunt închiriate sau concesionate din spații publice. De asemenea, am oferit un mare ajutor, și aici vă spun că peste 120.000 de angajați din sectorul HoReCa au beneficiat de plata șomajului tehnic.
-
Eu am fost invitat în baza Regulamentului, în cadrul procedurii „Ora Guvernului”, la o dezbatere cu o temă care este stabilită de grupul parlamentar, iar dezbaterea era legată de economie și, mai ales, de viitorul economiei și reducerea efectelor negative ale crizei COVID-19. Din cauza asta, pe lângă că v-am spus câteva lucruri din ceea ce am făcut, în scurtul timp pe care mi l-ați acordat am încercat să vă prezint pe scurt câteva puncte de reper ale programului nostru. Sigur că mă așteptam să se vorbească despre economie. Din păcate, nu s-a vorbit despre economie și, ca atare, nu voi da decât o singură replică. Se vede că nu înțelegeți nimic din UE. UE înseamnă libertatea de circulație a oamenilor, a ideilor, a capitalurilor, a mărfii. Nu vă e rușine să vorbiți de românii care pleacă la muncă, ca și muncitori sezonieri, acum câteva mii de muncitori sezonieri, după ce ați alungat milioane de români plecați exasperați de guvernările voastre, în care ați călcat în picioare drepturile și libertățile, și speranța oricărui român. O asemenea obrăznicie, îmi pare rău, dar este foarte greu să trec peste ea.
-
Toată lumea vorbește de cifre. Câte miliarde se bagă. Încă nu am prezentat o cifră, pentru că aș fi lipsit de responsabilitate, atât timp cât nu știu foarte clar pe ce resurse putem conta, de la nivelul UE, indiferent că ele sunt sub forma coronabond sau că sunt sub alte forme. Când o să avem o estimare a resurselor financiare de care dispunem, fiți convinși că o să vă spun foarte clar care sunt resursele financiare și pe ce se duc banii respectivi. V-am spus că modelul economic pe care ne bazăm este modelul de susținere a investițiilor, private, publice, de modernizare a infrastructurii care este mult rămasă în urmă – vă dau numai un exemplu, în 2008 s-a finalizat Studiul de Fezabilitate și s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru tronsonul Sibiu – Pitești, iar din 2008 până în 2019 nu s-a întâmplat nimic. Abia acum e tronsonul I în construcție, pe tronsonul V s-a semnat contractul, iar pe tronsonul IV se va semna contractul.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Starea de urgență din România a fost înlocuită de starea de alertă
Vestea vine în contextul în care, din 15 mai, România a intrat într-o nouă fază de răspuns la criza COVID-19, astfel că starea de urgență a fost înlocuită de starea de alertă. Momentul a presupus o primă relaxare notabilă a restricțiilor care cuprindeau țara la jumătatea lui martie 2020, într-o încercare de a limita răspândirea infecțiilor cu SARS-CoV-2. Între timp, premierul Ludovic Orban a făcut o nouă serie de precizări cu privire la regimul actualizat de măsuri anti-coronavirus și la sancțiunile pe care le riscă persoanele care încalcă legea.