Premierul Orban, la 30 de ani de la Podul de Flori: Guvernul României face un act de fraternitate pentru cetățenii din Republica Moldova și donează 16,5 milioane de lei în lupta cu COVID-19 (VIDEO)

Publicat: 06 05. 2020, 11:21
Foto: Inquam Photos / George Calin

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, când se împlinesc 30 de ani de la Podul de Flori, sau „trecerea liberă a Prutului”, că Guvernul României face un „gest de fraternitate” către cetățenii din Republica Moldova, oferind o donație de 16,5 milioane de lei pentru lupta Chișinăului cu COVID-19.

„În 6 mai 1990, în urmă cu 30 de ani, a avut loc trecerea liberă a Prutului, a frontierei dintre România și fosta URSS, o manifestație cunoscută sub numele de Podul de flori. Manifestație la care au participat peste 1 milion de români de pe ambele maluri ale Prutului și care a fost simbolul legăturilor puternice de fraternitate, simbolul legăturilor puternice de-a lungul istoriei dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului. Astăzi, când aniversăm 30 de ani de la acest moment simbolic, cu o încărcătură istorică și afectivă puternică, Guvernul României face un gest umanitar de solidaritate pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova, pentru a putea să îi ajutăm pe frații noștri de peste Prut, într-o situație dificilă. Am decis, în Guvern, să alocăm din fondul de rezervă 16,5 milioane de lei, pentru a putea oferi acest ajutor important, cu echipamente, materiale și medicamente absolut necesare pentru cetățenii Republicii Moldova în lupta contra epidemiei de COVID-19 (…) care pot să asigure un tratament pentru un număr dublu față de numărul de cetățeni infectați cu coronavirus din Basarabia”, a declarat premierul Ludovic Orban.

La 30 de ani de la Podul de Flori, România oferă Republicii Moldova un ajutor umanitar pentru lupta cu COVID-19

Vestea vine în cotextul în care, potrivit precizărilor făcute de Grupul de Comunicare Strategică, miercuri, un convoi de 20 de autovehicule cu echipamente de protecție și produse sanitare a plecat către Republica Moldova, în sprijinul echipelor care intervin în lupta împotriva pandemiei generată de Covid-19, în țara vecină.

Ajutorul oferit cetățenilor din Republica Moldova constă în 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5000 de viziere, 5000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2 800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aprox. 80 000 l alcool sanitar. Echipamentele de protecție și produsele sanitare au fost achiziționate de Ministerul Sănătății în conformitate cu articolul 15 din Decretul nr.240/14.04.2020, în cadrul efortului comun de combatare a infectării cu noul tip de coronavirus.

Transportul echipamentelor va fi realizat cu camioane aparținând Ministerului Apărării Naționale și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

La plecarea în misiune, cei peste 40 de militari din MApN și IGSU care execută această misiune de transport au fost întâmpinați de premierul României, Ludovic Orban, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, Șeful Statului Major al Apării, general- locotenent Daniel Petrescu, ministrul afacerilor interne, Ion-Marcel Vela, Șeful Departamentui pentru Situații de Urgenta, dr. Raed Arafat, și inspectorul general al IGSU, general de brigada Dan- Paul Iamandi.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Situație complicată în Republica Moldova

În plină pandemie de COVID-19, situația a fost scăpată de sub control în Republica Moldova, susține Andrei Năstase, președintele DA. La rândul său, președintele Iohannis a fost de acord că situația este una cel puțin complicată peste Prut, reafirmând atașamentul României față de Republica Moldova și cetățenii săi.

„ÎnRepublica Moldovasituația este complicată și România, care se consideră un partener extrem de important – credem noi că cel mai important al Republicii Moldova, va pregăti și va implementa în câteva zile două măsuri importante.Prima – o echipă de medici și personal medical se va deplasa înRepublica Moldovapentru a ajuta spitalele de acolo, pentru a ajuta personalul medical de acolo și medicii să facă față mai bine acestei epidemii.O a doua acțiune va consta în trimiterea de măști, materiale sanitare, materiale de protecție, ba chiar medicamente din rezerva noastră înRepublica Moldova, pentru a ajuta cetățenii de acolo să treacă mai ușor peste această epidemie”, declara anterior președintele Iohannis cu privire la situația de peste Prut.