Premierul Orban: După discuția dintre ministrul Aurescu și omologul Szijjarto, Ungaria a decis să permită tranzitarea țării pe toată perioada de 24 de ore a unei zile

Premierul Orban: După discuția dintre ministrul Aurescu și omologul Szijjarto, Ungaria a decis să permită tranzitarea țării pe toată perioada de 24 de ore a unei zile

Ungaria va permite tranzitarea țării prin transport rutier, pe toată perioada de 24 de ore a unei zile, a afirmat premierul Ludovic Orban, care a subliniat că întâlnirea ce a avut loc la București între Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, și omologul său ungar, Peter Szijjarto, produce deja primele efecte pozitive.

Ungaria a decis să permită tranzitarea țării pe toată perioada de 24 de ore a unei zile, spune premierul Orban

„Cred că la întâlnirea celor doi miniştri de externe s-au exprimat puncte de vedere clare şi poziţia exprimată de ministrul Bogdan Aurescu este poziţia Guvernului. Au şi existat consecinţe favorabile, în urma discuţiei Ungaria a luat decizia de a permite tranzitarea Ungariei pe transport rutier pe toată perioada de 24 de ore a unei zile”, a afirmat Ludovic Orban, într-o conferință de presă susținută vineri, potrivit Agerpres.

Primul-ministru a subliniat că, chiar și înainte de întâlnirea dintre Aurescu și Szijjarto, au existat discuții pe această temă la nivelul miniștrilor de Interne din cele două țări, care au culminat cu deschiderea mai multor puncte frontieră, și, „în felul acesta, practic s-au eliminat orice blocaje legate de transportul rutier de persoane care tranzitează Ungaria”.

Întrebat despre relația dintre România și Ungaria, după întâlnirea de la București, premierul Ludovic Orban a adăugat: „De asemenea, în orice alte privinţe noi ne exprimăm punctul de vedere constant pe care l-am exprimat de-a lungul timpului”.

Conferință de presă comună, la București, între ministrul Bogdan Aurescu și omologul ungar, Peter Szijjarto

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, l-a primit într-o vizită oficială pe omologul ungar, Peter Szijjarto, alături de care a susținut o conferință de presă comună, în care au fost abordate mai multe aspecte care au părut să tensioneze relația bilaterală. Șeful MAE a îndemnat la reținere și la ieșirea din logica provocărilor, explicând că ambele state sunt membre UE și NATO, iar apartenența la spațiul euroatlantic presupune un alt nivel de discuții.

„Parteneri strategici, state membre ale UE, state aliate în cadrul NATO. O logică de parteneriat, în accepțiunea oricui, este cu siguranță aceea care evită cu orice preț și mai ales în momentele critice escaladarea. De aceea, România este profund interesată să ieșim din logica provocărilor și a confruntării și propunem crearea premiselor conturării unei relații româno-ungare constructive, civilizate, moderne, pragmatice, europene. Este nevoie să readucem în relația bilaterală climatul de încredere și de respect reciproc. De aceea, între noi există o relație foarte bună, pe care am construit-o cu multă vreme în urmă, așa încât să putem să construim relației bilaterale o traiectorie corespunzătoare parteneriatului nostru strategic”, declara Bogdan Aurescu.

El a mai adăugat că„un prim semnal concret al dorinței părții ungare de a adopta o atitudine contructivă în țara noastră este ca în perioada imediat următoare, așa cum i-am spus direct și sincer domnului ministru, este ca oficialii din Ungaria prezenți pe teritoriul României să nu facă declarații publice contrare spiritului parteneriatului nostru strategic, în așa fel încât să respectăm logica acestui parteneriat strategic, a tratatului politic de bază și manifestând în același timp respect pentru ordinea constituțională din România”.

„Orice fel de astfel de declarații, în contextul acestei perioade care marchează, la 4 iunie, aniversarea sau comemorarea Tratatului de la Trianon, va duce la deteriorarea relației bilaterale, iar noi nu ne dorim acest lucru. Am discutat și despre semnificația acestui moment de pe 4 iunie. Pentru România, Tratatul de la Trianon nu înseamnă decât consfințirea juridică la nivelul relațiilor internaționale a actului de importanță cu adevărat primordială a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, prin exercitarea dreptului de autodeterminare a națiunii române, care pentru România reprezintă momentul principal de referință al creării statului român unitar modern. Nu contestăm dreptul suveran al Ungariei de a stabili modalități de sărbătorire sau de comemorare a evenimentelor istorice (…) doar că pentru noi acest moment are o altă semnificație. Este o semnificație secundară față de semnificația lui 1 Decembrie 1918”, a subliniat ministrulBogdan Aurescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie