Premierul Orban, de Înălțare și Ziua Eroilor: O dedicăm celor care au scris istoria României prin propriul sacrificiu, apărând libertatea, credința strămoșească, pământul țării și idealul de unitate al românilor

Publicat: 28 05. 2020, 10:29
Foto: Inquam Photos / George Calin

Premierul Ludovic Orban a transmis un mesaj, joi, cu ocazia Înălțării Domnului, „o zi atât de importantă din calendarul creștin-ortodox”, care de un secol, pentru România, coincide cu Ziua Eroilor. Prim-ministrul a subliniat că momentul este închinat „și eroilor, ostașilor și tuturor celor care au scris istoria României prin propriul sacrificiu, pe câmpul de luptă, în lagăre sau în temnițele comuniste, apărând libertatea, credința strămoșească, pământul țării și idealul de unitate al românilor”.

„Omagiem sacrificiul lor înălțător și le păstrăm vie amintirea prin ceremoniile intrate în tradiție cu acest prilej. O rugăciune, un gând, o lumânare aprinsă în memoria lor, grija față de morminte și monumentele comemorative ridicate în cinstea lor sunt modul nostru de a ne exprima astăzi recunoștința față de ceea ce eroii neamului au făcut cu gândul la generațiile care aveau să le urmeze”, a explicat premierul Ludovic Orban.

Demnitarul a subliniat că „istoria este scrisă acum și de eroi căzuți la datorie în teatrele de operațiuni din diferite zone de conflict ale lumii, unde au reprezentat cu cinste România în cadrul unor misiuni desfășurate sub egida NATO, ONU sau a UE, precum și de toți cei care și-au pierdut viața salvându-și semenii”.

„Consider însă că dovada cea mai mare de respect față de toți acești eroi este ca noi, la rândul nostru, să-i atragem pe tineri să cunoască istoria și să aprecieze exemplul de dăruire și curaj al celor care s-au jertfit pentru idealurile românilor. Cu arma în mână pe câmpul de luptă sau din frigul și întunericul temnițelor în care au fost închiși pentru că au militat pentru libertate și democrație, eroii secolelor și deceniilor trecute au avut grijă de viitorul țării”, a mai spus primul-ministru.

Mesajul integral al premierului Orban, cu ocazia Înălțirii și Zilei Eroilor

Astăzi, o zi atât de importantă din calendarul creștin-ortodox, în care sărbătorim praznicul Înălțării Domnului, o dedicăm și eroilor, ostașilor și tuturor celor care au scris istoria României prin propriul sacrificiu, pe câmpul de luptă, în lagăre sau în temnițele comuniste, apărând libertatea, credința strămoșească, pământul țării și idealul de unitate al românilor.

Omagiem sacrificiul lor înălțător și le păstrăm vie amintirea prin ceremoniile intrate în tradiție cu acest prilej. O rugăciune, un gând, o lumânare aprinsă în memoria lor, grija față de morminte și monumentele comemorative ridicate în cinstea lor sunt modul nostru de a ne exprima astăzi recunoștința față de ceea ce eroii neamului au făcut cu gândul la generațiile care aveau să le urmeze.

Consider însă că dovada cea mai mare de respect față de toți acești eroi este ca noi, la rândul nostru, să-i atragem pe tineri să cunoască istoria și să aprecieze exemplul de dăruire și curaj al celor care s-au jertfit pentru idealurile românilor. Cu arma în mână pe câmpul de luptă sau din frigul și întunericul temnițelor în care au fost închiși pentru că au militat pentru libertate și democrație, eroii secolelor și deceniilor trecute au avut grijă de viitorul țării.

Istoria este scrisă acum și de eroi căzuți la datorie în teatrele de operațiuni din diferite zone de conflict ale lumii, unde au reprezentat cu cinste România în cadrul unor misiuni desfășurate sub egida NATO, ONU sau a UE, precum și de toți cei care și-au pierdut viața salvându-și semenii.

Le închinăm tuturor această zi de mare sărbătoare creștinească, după datina străbună şi orânduirea Bisericii Ortodoxe Române, cu tot respectul cuvenit pe măsura sacrificiului lor.

Odihnă în pace, tuturor eroilor neamului!

Ludovic Orban,

Prim-ministru al României

Zi plină pentru Executivul României. La Palatul Victoria și la Cotroceni e analizată o nouă relaxare de restricții

Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului îl prin pe premierul Ludovic Orban într-o zi extrem de încărcată, în care va analiza atât cu președintele Klaus Iohannis, cât și miniștrii din cabinetul său posibile măsuri de relaxare a restricțiilor din România. Vestea vine în context în care, din 1 iunie, terasele din țară ar putea fi redeschise.

„Nu este foarte complicat. Trebuie controlat numărul de oaspeți. Trebuie făcută o mică programare. Numărul de persoane trebuie să fie limitat la dimensiunea acelui spațiu care să țină cont de acei 4 mp necesari, cel puțin pentru o persoană. Acesta o să fie standardul minimal.Servirea trebuie să se facă prin reducerea contactului, iar mâncarea ar trebui să vină organizată, eventual acoperită cu un staniol. Nu sunt costuri suplimentare atât de mari (…) Mesele trebuie să asigure distanța de 2 metri între persoane. Nu vor mai fi mese de 6-8persoane. Dacă sunt persoane din aceeași familie, este o situație. Dacă nu, trebuie limitat numărul de persoane”, declara Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, pe acest subiect.