Premierul Ludovic Orban a vorbit, joi, despre situația de la Romarm, unde producția de măști ar fi oprită. Liniile de producție achiziționate cu un milion de dolari din China nu ar funcționa, potrivit Observator News, motiv pentru care statul încă nu ar fi reușit să vândă nicio piesă de acest gen din stocurile proprii. Primul-ministru spune că i-a cerut lui Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, să demareze o anchetă care sunt cauzele.
„I-am solicitat domnului ministru o anchetă pentru a verifica care sunt motivele pentru care a fost oprită temporar producția și evident, sunt convins că domnul ministru va lua toate deciziile care se impun pentru a relua producția și a putea asigura piața românească din producția internă o cantitate și de la compania de la Dragomirești, din județul Dâmbovița (n.r. – structura din Romarm care ar trebui să producă măști – n.r.)”, a declarat Ludovic Orban, la Titu, în Dâmbovița, potrivit Digi 24.
Întrebat unde este fabricată masca pe care o poartă, premierul a răspuns: „Nu știu, este o mască ce mi-a fost pusă la dispoziție de Secretariatul General al Guvernului, e o cutie de măști, nu m-am uitat, dar se fabrică în România măști chirurgicale. De asemenea, s-au avizat trei companii să fabrice măști FPP2”.
Peste 2 milioane de români din mai multe categorii defavorizate vor primi gratuit măști de la Guvernul Orban, iar Virgil Popescu, ministrul Economiei, a explicat, în 21 mai, că România încă nu poate să asigure din producția internă necesarul, motiv pentru care trebuie să se bazeze în continuare pe importuri.
„Suntem conștienți că necesarul de măști va crește, deci trebie să ne obișnuim cu purtatul măștii. Cred că până nu vom avea un vaccin sau tratament nu cred că vom scăpa de această pandemie. În momentul de față în România se produc, în luna mai, toate companiile care și-au adaptat cabacitatea de fabricare, în jur de 20 milioane de măști. Evident este o creștere mare de la 0 la 20 milioane dar nu este suficient. Mă aștept ca îl luna iunie producția să crească tot mai mult spre 30 de milioane. Nu vom asigura din producția internă pentru români. De aceea trebuie importuri. Ne dorim ca oferta să fie mai mare decât cererea pentru că nu vreau să văd prețuri mari. Vreau să fie prețul maxim în jur de 2 lei. Sunt un pic dezamăgit de distribuitorii din farmacii, acolo prețurile sunt mai mari și nu înțeleg de ce vor scoate profit cu măștile”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei.
Demnitarul a explicat că, deși nu se pune problema plafonării prețului la măști, anumite tarife din farmacii nu sunt justificate.
„Nu cred că este nevie de plafonarea prețurilor, având în vedere că în toate magazinele mari se găsesc măști și online în jurul prețului acesta. Faptul că în farmacii e mai scumpă e o problemă care îi va face pe oameni să nu mai intre în farmacii să cumpere măști. Cred că piața se va regla. Își vor da seama că nu are rost să pună un adaos la preț. Nu se face profit din mască. Sunt și farmacii care sunt și cu prețuri mai mici, este adevărat. Cert este că producția românească nu acoperă nevoia, dar și prețurile la măștile din import sunt de sub 2 lei. Deci nu ar trebui să existe diferențe mari”, a mai adăugat el.