Premierul Nicolae Ciucă a sugerat luni că nu respinge varianta introducerii impozitării progresive în România, însă potrivit acestuia, discuția ar trebui reluată după digitalizarea ANAF, care ar mai dura de la 9 până la 12 luni:
„Orizontul de timp este dat de capacitatea de introducere a sistemului digitalizat în interiorul Ministerului de Finanțe, astfel încât toate instituțiile care gestionează finanțele să poată să aibă o imagine clară asupra constituirii venitului global. Fără un astfel de sistem discuțiile despre impozitarea progresivă sunt în momentul de față fără susținere”.
Premierul Nicolae Ciucă spune că deocamdată nu există un sistem modern, integrat și că în unele situații de mai folosesc registrele și scrierea manuală:
„Informatizarea a existat de dinainte. Un sistem integrat digitalizat cu o bază de date coerentă și completă nu există în momentul de față. Sunt încă instituții unde se ține această evidență în registre. Motiv pentru care, deși punctual sunt anumite locații unde s-a reușit digitalizarea este cu mult mai mult decât atât iar procesul durează. Am încercat să rezolvăm problema cu factura electronică de la sistemul de business la Guvern. De asemenea, Radarul mărfurilor. Pentru toate aceste elemente este nevoie de un sistem digitalizat modern, integrat. Durează de la 9-12 luni”.
În legătură cu discuțiile despre impozitarea progresivă, premierul a spus că discuțiile vor fi reluate mai degrabă anul viitor.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a sugerat la rândul său că pentru trecerea la impozitarea progresivă este necesară digitalizarea ANAF, dar s-a arătat drept „unul dintre cei mai mari susținători ai acestui tip de impozitare”.
Întrebat, vineri, într-o conferință de presă la Neamț, dacă ar putea fi introdus impozitul progresiv, liderul PSD a răspuns: „Nu e prima oară când vă răspund și nici ultima. Până când ANAF-ul nu va fi digitalizat, nu sunt unul din susținătorii introducerii impozitării progresive, dar sunt unul dintre cei mai mari susținători ai acestui tip de impozitare, pentru că aceasta este direcția pe care au luat-o întreaga lume, întreaga Europă, mai puțin Rusia. Sau dacă dorim să apărăm ceva deja depășit în întreaga lume sau în întreaga Europă, mai puțin în Rusia, cota unică, atunci să revenim la cota unică, fiindcă ea nu mai există în România”.