Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu reprezentanţii Consiliului Naţional al IMM din România despre situaţia generată de creşterea preţurilor la energia electrică şi la gaze

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu reprezentanţii Consiliului Naţional al IMM din România despre situaţia generată de creşterea preţurilor la energia electrică şi la gaze
Foto: Guvernul României / Facebook

Premierul Nicolae Ciucă a discutat marți, la Palatul Victoria, cu o delegație a Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, despre o serie de subiecte de interes atât pentru Guvern, cât și pentru mediul de afaceri.

Principalele teme abordate

Situația generată de creșterea prețurilor la energia electrică și la gaze s-a numărat printre temele abordate.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a arătat că Guvernul a luat deja o serie de măsuri pentru a se asigura că vor fi protejați de creșterea prețurilor la energie atât consumatorii casnici, cât și sectoarele economice, o atenție specială fiind acordată IMM-urilor.

De asemenea, Guvernul urmează să adopte în ședința de astăzi o ordonanță de urgență care să completeze măsurile de sprijin pentru cetățeni și pentru mediul de afaceri, astfel încât să fie protejate locurile de muncă, iar firmele să-și poată desfășura activitatea în condiții de eficiență.

Un alt subiect abordat a fost Planul Național de Redresare și Reziliență, prim-ministrul Ciucă subliniind că mediul de afaceri va fi un partener pentru Executiv în implementarea măsurilor prevăzute în cadrul PNRR pentru a realiza investiții durabile și a obține un grad ridicat de absorbție a tuturor categoriilor de fonduri europene de care beneficiază România.

Referindu-se la componenta de dialog social, Nicolae-Ionel Ciucă a declarat că Executivul a deschis un dialog atât cu reprezentanții asociațiilor sindicale, cât și cu o parte a mediului economic, iar aceste întâlniri vor continua atât la nivel central, cât și la nivel local, pentru a se ajunge la soluțiile cele mai bune și eficiente pentru derularea optimă a afacerilor și asigurarea stabilității locurilor de muncă.

Politica fiscală a fost o altă temă abordată în cadrul întrevederii, premierul Nicolae-Ionel Ciucă subliniind că reprezentanții Executivului cunosc necesitatea asigurării unui sistem fiscal predictibil pentru cei care au afaceri și fac investiții în economie.

Noile compensații nu se aplică retroactiv

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat marți că noua schemă de compensare a facturilor la energie şi gaze va fi aplicată de la 1 februarie, nu retroactiv.

Noua ordonanţă de urgenţă va fi adoptată în şedinţa de Guvern de marţi după-amiaza, a spus ministrul, în conferinţa „Criza energetică – soluţii la problemele momentului”, organizată de DC News.

„Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi nicio lege nu acţionează retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii”, a afirmat Popescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră