Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că prioritatea până la finalul mandatului este continuarea marilor proiecte de investiții în infrastructura rutieră și feroviară:
„Continuarea marilor investiții publice în infrastructură este prioritatea pe care o urmărim până la finalul mandatului. Aprobăm astăzi un Memorandum pentru o finanare de 5 miliarde de euro, de la Banca Europeană de Investiții. Cu acești bani finalizăm marile șantiere de autostrăzi, lucrările de modernizare a principalelor magistrale feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni”.
De asemenea, premierul Ciolacu a anunțat noi investiții în domeniul sănătății, al educației sau al mediului privat de afaceri:
„În domeniul Sănătății alocăm fonduri pentru a cumpăra 600 de ambulanțe noi, pentru dotarea serviciilor medicale de urgență din toată țara. Investiția este de aproape 540 de milioane de lei din fonduri europene.
În domeniul educației, operaționalizăm 150 de centre de educație timpurie în trei ani asigurăm aproape 3.000 de posturi plătite de la buget. Ridicarea acestor centre, finanțate cu bani din PNRR, va duce la creșterea accesului copiilor până la 6 ani la educație timpurie.
Continuăm sprijinirea mediului privat și suplimentăm cu aproape 230 de milioane de lei schema de ajutor de stat pentru dezvoltarea regională prin stimularea investițiilor. Este o decizie justificată prin interesul major din partea investitorilor. De asemenea, susținem IMM-urile prin Programul Start-Up Nation și alocăm încă 100 de milioane de lei pentru a acoperi plata dosarelor de decont pentru a primi acord până la 1 iulie 2024. Asigurăm banii necesari pentru a finanța serviciile sociale de protecție a copiilor, a persoanelor cu dizabilități și a persoanelor vârstnice. Alocăm suplimentar 200 de milioane de lei către autoritățile locale din 36 de județe.
În domeniul culturii pregătim un proiect major, finanțat în proporții egale cu un împrumut de 140 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și o sumă egală de la bugetul de stat. Cu acești bani finanțăm 14 obiective culturale și istorice de importanță națională și europeană. Construim noi săli de spectacole, ridicăm noi corpuri de clădiri muzeale, restaurăm și modernizăm clădiri emblematice, precum Ateneul Român și vila reginei Maria din Mamaia”.