Premierul Marcel Ciolacu anunță planul pentru reindustrializarea economiei: „Este cel mai important pachet economic, de circa 2 miliarde de euro” (VIDEO)

Publicat: 18 09. 2024, 13:17
Actualizat: 18 09. 2024, 13:20
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD. Sursa foto: Captură Video - Marcel Ciolacu / Facebook

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri un pachet de măsuri menit să ducă la reindustrializarea economiei. Este vorba despre lansarea „Planului național pentru marea industrie”, ce presupune un pachet de susținere a industriei de 2 miliarde de euro:

“Am definitivat un pachet de măsuri prin care generăm un impuls major pentru reindustrializarea economiei. Putem lansa astăzi „Planul național pentru marea industrie”. Este cel mai important pachet economic de susținere a economiei, de circa 2 miliarde de euro, axat pe trei piloni principali.

Primul este schema de sprijin pentru investiții strategice în industria de prelucrare. Buget de 500 de milioane de euro. Acordăm facilități fiscale investitorilor de peste 150 de milioane de euro și cum este normal se vor crea sute de locuri de muncă, în regiuni unde PIB-ul pe locuitor este sub media națională.

Al doilea pilon este „Programul național de sprijin pentru marea industrie din România”. Este o schemă de ajutor de stat de 1 miliard de euro pentru marile companii. Vor primi un sprijin de până la 100 de milioane de euro per beneficiar acele companii ce derulează investiții capabile să reducă emisiile directe de gaze cu efect de seră, respectiv consumul de energie. Sursa de finanțare este din vânzarea certificatelor de emisii de CO2.

A treia componentă a planului înseamnă o schemă de ajutor de stat de 250 de miliaone de euro pentru companii care propun investiții în producția de materie primă industrială. Exemple: țevi, bare, aluminiu sau cupru”.