Premierul Ludovic Orban, reacție dură după decizia CCR privind amenzile: “Este o instigare la nerespectarea legii și nerespectarea regulilor. Decizia Curții pune în pericol viața și sănătatea fiecărui român”

Publicat: 09 05. 2020, 16:34
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul României, Ludovic Orban a avut sâmbătă o reacție dură după ce Curtea Constituțională a României a declarat neconstituționale atât articolul din OUG 1/1999 care a introdus amenzi pentru încălcarea ordonanțelor militare, cât și OUG 34/2020, care a majorat nivelul amenzilor.

“Nu cred că putem accepta ce face Curtea Constituțională și cu așa zisul Avocat al Poporului. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă, în nicio țară din Europa nu s-a întâmplat așa ceva ca autoritățile, printr-o sesizare și o decizie a CCR, practic să fie lipsite de instrumentele pentru a putea impune respectarea legilor într-o situație atât de gravă cum e cea provocată de noul coronavirus. Decizia CCR este un îndemn la nerespectarea Constituției. Este o instigare la nerespectarea legii și nerespectarea regulilor. Decizia Curții pune în pericol viața și sănătatea fiecărui român, decizia Curții arată că acești oameni care au pierdut legătura cu societatea românească vor să îi ajute pe cei care încalcă legea, o minoritate și nu au pic de respect pentru cei care respectă legea. Noi nu putem sta cu mâinile în sâni”, a declarat premierul Ludovic Orban.

De criticile premierului Ludovic Orban nu a scăăta nici Avocatul Poporului, Renate Weber.

“Hotărârea CCR și în general acțiunile Avocatului PSD-ului a lui ALDE și a lui Ponta nu fac altceva decât să încalce dreptul fundamental alc etățenilor români la viață și la sănătate”, a mai precizat premierul după vizita la Unitatea de Suport Medical Covid-19 Târgu Mureș.

CCRa admis sesizarea Avocatului Poporului referitoare la OUG prin care au fost impuse amenzi de până la 20.000 de lei

Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională ordonanța de urgență prin care Guvernul a impus amenzi de până la 20.000 de lei pentru persoanele care nu respectă prevederile ordonanțelor militare și restricțiile de circulație în perioada stării de urgență care a fost instituită în contextul pandemiei de coronavirus, se arată într-un comunicat de presă al CCR.

Această decizie a CCR a fost luată după sesizarea depusă de Avocatul Poporului, pe 16 aprilie, prevederile OUG 34/2020 încalcă principiul securităţii juridice, pentru că actul normativ nu are avizul Consiliului Economic şi Social.

Asta în condiţiile ordonanța de urgență modifică şi completează Legea privind Statutul poliţistului, Legea referitoare la Statutul cadrelor militare, Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti şi Legea poliţiştilor de penitenciare.

Val de reacții după decizia CCR

Un val de reacții au fost exprimate la nivel politic după decizia CCR. Raed Arafat, șeful Departamenntului pentru Situații de Urgență a declarat miercuri, referindu-se la faptul că CCR a declarat neconstituționale amenzile majorate în timpul stării de urgență, că s-a pierdut o unealtă importantă în războiul împotriva noului coronavirus.

La rândul său, Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL și liderul delegației române din PPE, susține că, „la fel ca în epoca Dragnea, CCR se dovedește apăratoare a infractorilor în detrimentul oamenilor cinstiți”.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a criticat politicienii ce s-au bucurat de decizia CCR: “Este încă un semn de nepăsare inconstiență și neînțelegere a misiunii pe care o au și o dovadă că pentru acești politicieni, interesul politic este mai presus de oameni”.