Premierul Ludovic Orban prezintă schemele de ajutor pentru mediul de afaceri (VIDEO)

Publicat: 28 07. 2020, 11:11
Foto: Inqum Photos / George Călin

Premierul Ludovic Orban susține o declarație de presă, marți, în cadrul întâlnirii pe care o desfășoară, alături de Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, cu reprezentanții mediului de afaceri din România.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Principalele declarații făcute de premierul Ludovic Orban

  • Schema de ajutor de stat pentru investiții Greenfield, aici cu plafonul de 1,5 miliarde, este în dezbatere publică în curs de adoptare, săptămâna asta. La fel și schema de ajutor de stat pentru dezvoltare regională – 450 de milioane. Sunt în curs de adoptare. Cel mai probabil săptămâna asta. Sigur, chiar dacă nu o adoptăm săptămâna asta, o vom avea într-o primă lectură în ședința de Guvern.
  • Am aprobat, în urma acordului Comisiei Europene, schema de garanții de stat pentru credite pentru companiile care nu sunt IMM-uri, prin EximBank. Un plafon inițial de 4 miliarde, dar care poate fi extins la 8 miliarde. Schema de garantare a creditului comercial, pentru care avem nevoie de acordul Comisiei Europene, este un memorandum aflat în dezbatere publică pe care îl vom aproba și, evident, o vom adopta după ce primim aprobarea de la Comisia Europeană.
  • Am aprobat schema de garantare pentru factoring și scontare, cu plafon de 1,5 miliarde, prin memorandum. De asemenea, programul de garantare pentru leasingul de echipamente și utilaje, într-un plafon de 1,5 miliarde, adoptat prin OUG. Bonificațiile pentru creșterea capitalizării companiilor, prin reducerea impozitului pe profit pentru o creștere de 10%. Este o OUG aflată în dezbatere publică. Fondul Român de Investiții, memorandum care urmează să intre în Guvern în săptămâna asta.
  • De asemenea, sunt măsurile adoptate cu șomajul tehnic în continuare, cu sprijinul de 41,5% pentru angajații care și-au reluat activitatea în cadrul companiei, stimularea ocupării tinerilor, persoanelor de peste 50 de ani și a Românilor întorși din diaspora în căutarea unui loc de muncă. O schemă de măsură activă, finanțarea cu 50%. De asemenea, avem schema de susținere pentru sezonieri și zilieri în dezbatere publică, cu obiectiv de adoptare pe 31 iulie.
  • Mai avem un apel de proiecte pentru locuri de muncă pentru tineri cu o valoare de 300 de milioane de euro, cu o HG care va fi lansată în dezbatere publică. Sprijin pentru telemuncă. Tichete de masă caldă pentru persoane cu vârsta de peste 75 de ani – asta e mai puțin în programul economic, e în programul social. E o măsură de protecție specială, ca tichetele pentru elevi cu venituri mici, pentru începerea școlii, unde, de asemenea, e rezolvată problema.

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, optimist cu privire laeconomia românească

Ministrul Florin Cîțu se arătaseîncrezător și a afirmat anterior căestimarea oficială privind evoluţia economiei în 2020 rămâne de minus 1,9%. Cu această ocazie, el a adăugat că, în primele şase luni, investiţiile au fost de 16,1 miliarde de lei

„Nu mai merge nimeni pe minus 8% după ce ce am avut primul trimestru creştere economică de 2,7%. Este imposibil să mai ajungem la -8%. Nu mai este nicio estimare care merge pe -8%. Comisia Europeană, iarăşi un lucru important, a păstrat pentru România acea estimare pesimistă din punctul meu de vedere, dar modele macroeconomice lucrează cu inputuri diferite, dar în acelaşi timp, a înrăutăţit estimările pentru aproape toate ţările din UE. Vecinii noştri unguri au o scădere de minus 7% de exemplu şi a fost înrăutăţită. Nu mai vorbim de ţările dezvoltate din Uniunea Europeană. Estimarea noastre oficială rămâne de minus 1,9% până apare Comisia Naţională de Prognoză. Tot ceea ce am făcut a fost să eliminăm acele scenarii negative”, a afirmat Florin Cîţu, la videoconferinţa ZF- Bankers Summit ’20, potrivit Agerpres.