Premierul Ludovic Orban și ministrul apărării, Nicolae Ciucă, au asistat luni la plecarea în SUA a echipei medicale formată din 15 specialiști din MApN pentru a oferi sprijin autorităților statului Alabama, în contextul măsurilor de combatere a epidemiei de COVID-19.
În acest context, premierul Ludovic Orban a subliniat că această misiune dovedește încă odată parteneriatul foarte strâns existent între SUA și România.
“Este vorba despre o echipăformată din 15 medici, asistente medicale și specialiști care efectuează o misiune de 14 zile în statul Alabama, în spiritul solidarității și cooperării între SUA și România. Este o misiune care are pe de o parte obiectivul de a fi alături de medicii din SUA, dar de asemenea și de a vedea foarte clar cum acționează echipele medicale din SUA împotriva COVID-19. Doresc succes misiunii noastre și doresc să transmit un mesaj ferm că între SUA și România este un solid parteneriat strategic care generează acțiuni comune în toate domeniile de activitate”, a declarat premierul Ludovic Orban.
Despre importanța parteneriatului strategic a vorbit și ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.
“Echipa pleacă astăzi într-un gest de solidaritate cu SUA, gest prin care nu facem nimic altceva decât să demonstrăm consistența și puterea parteneriatului strategic pe care SUA îl au cu țara noastră. Este un gest voluntar pe care medicii miltiari și asistenții medicali civili îl fac la îndemnul comandanților lor, la o misiune pornită din interiorul fiecăruia pentru a demonstra că ne-am desfeășurat misiunile împreună în teatrele de operații. Iată că, atunci când avem nevoie suntem din nou împreună să ne sprijinim unii pe ceilalți”, a declarat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.
EchipaMinisterului Apărării Naţionale care va desfășura o misiune sanitară în SUA, în contextul pandemiei de COVID-19este formată din5medici,5asistenţi medicali şi5specialişti în domeniul evitării contaminării.
Personalul medical va sta înSUAaproximativ două săptămâni şi va lucra în mai multe spitale din statulAlabama.
Aceasta este cea de-a treia misiune internaţională de la începutul pandemiei de coronavirus la care participă cadre medicale din România, după misiunile dinItaliaşiRepublica Moldova.
O echipă de medici şi asistenţi medicali români au participat la o misiune sanitară în Republica Moldova, unde a acodat sprijin în lupta împotriva epidemiei cu noul coronavirus. Acest sprijin oferit cetățenilor Republicii Moldova a fost complementar donației de 16,5 milioane de lei, pentru depășirea crizei provocată de SARS-CoV-2.
De asemenea, la începutul lunii aprilie, o echipă formată din 11 medici și 4 asistenți medicali români a participat la o misiune sanitară în Italia, în una dintre cele mai lovite regiuni de pandemia de COVID-19, în Lombardia.
Decizia de a trimite o echipă formată din medici români în epicentrul pandemiei de COVID-19 din Italia a fost motivată de autorități din prisma parteneriatului existent între cele două state.