Insula Belina și Brațul Pavel revin în administrarea statului, fără contractele cu TelDrum. Premierul Orban: O lungă perioadă au rătăcit prin mâinile prietenilor lui Dragnea și ai PSD. Baronii roșii au încercat să le transforme în moșie proprie

Insula Belina și Brațul Pavel revin în administrarea statului, fără contractele cu TelDrum. Premierul Orban: O lungă perioadă au rătăcit prin mâinile prietenilor lui Dragnea și ai PSD. Baronii roșii au încercat să le transforme în moșie proprie
Foto: Inquam Photos / George Calin

Premierul Ludovic Orban a anunțat, în debutul ședinței de Guvern de joi, că Insula Belina și Brațul Pavel revin în administrarea statului român, „după o lungă perioadă în care au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai PSD și ai lui Dragnea”. Primul-ministru susține că, astfel, se încheie „acest episod trist, prin care baronii roșii au încercat să transforme în moșie proprie proprietăți” publice.

Insula Belina și Brațul Pavel revin în administrarea statului, fără contractele cu TelDrum

„Oh, Belina. Am o veste bună să vă dau. După o lungă perioadă în care Insula Belina și Brațul Pavel au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai PSD și ai lui Dragnea, astăzi Insula Belina va reveni în administrarea statului. Astăzi se semnează procesul verbal de preluare de către Apele Române a Insulei Belina și a Brațului Pavel, iar preluarea – de aceea a și apărut o întârziere față de planul pe care l-am avut – se va face fără contractele pe care le încheiase consiliul județean, adică beneficiarul, știți foarte bine, TelDrum. Practic, preluarea va fi curată. Sigur, după trebuie văzut tot ce s-a construit în mod ilegal, în Insula Belina, și trebuie dispuse toate măsurile necesare. Aici, Ministerul Mediului va trebui să vină cu o hotărâre de Guvern, în care să reglementăm toate aspectele legate de modul de administrare a Insulei Belina și a Brațului Pavel”, a afirmat primul-ministru.

Ulterior, Ludovic Orban i-a transmis secretarului de stat din Ministerul Muncii prezent la ședință că „așteptăm HG cu celeritate, astfel încât să încheiem acest episod trist, prin care baronii roșii au încercat să transforme în moșie proprie, practic, proprietăți ale statului român”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ce spune despre Liviu Dragnea un pilot audiat în dosarul Belina

Cazul Belina a ajuns și pe masa organelor de urmărire penală și a instanțelor de judecată.Procurorii susţin căprin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, în 2013, părţi din insulaBelinaşi braţul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului, în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman. După doar câteva zile,cele două proprietăţi, cu suprafaţe de 278,78 de hectare şi 45 de hectare, au fost închiriate tot ilegal firmei Tel Drum, pentru realizarea transferului de proprietate fiind adoptată HG 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale. Cum Insula Belina și Brațul Pavel sunt situate în albia minoră a Dunării, ele fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, astfel că nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege, explică anchetatorii.

Sevil Shhaideh, fost vicepremier în era Dragnea și, la un moment dat, chiar propusă pentru preluarea funcției de premier de către majoritatea PSD – ALDE, este unul dintre cele mai grele nume implicate în dosarul Belina, în care are chiar calitatea de inculpată.

În timpul audierilor din dosar, un pilota declarat că l-a dus de mai multe ori peLiviu Dragneala Belina, cuun elicopter. Mai mult decât atât, el susține că totul ar fi fost prevăzut într-un contract plătit de PSD, partidul condus de Dragnea până la momentul închiderii sale la penitenciar într-o altă speță – cea privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman.

„L-am transportat de mai multe ori pe domnul Dragnea pe insula Belina. Nu ştiu dacă este insulă din punct de vedere geografic, dar aşa o identificam. Imediat după ce aterizam pe insula Belina, îl lăsam pe domnul Dragnea şi plecam. (…) Serviciile de transport au fost încheiate în baza unui contract semnat între Cobrex Trans şiPSD”,a declarat Constantin Apăvăloaie, administrator al firmei de transport aviatic Cobrex Trans din Braşov, conform Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie