Premierul Ludovic Orban, detalii despre relaxarea restricțiilor după data de 15 mai: „Este cert că se vor elimina retricțiile în ceea ce privește circulația în interiorul localităților”

Publicat: 27 04. 2020, 21:42
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Una dintre restricțiile certe la care se va renunța după data de 15 mai vizează deplasarea în interiorul localităților. Potrivit premierului Ludovic Orban, românii nu vor trebui să mai țină cont de activitățile limitate din declarația pe propria răspundere.

„Deocamdată este cert că se vor elimina retricțiile în ceea ce privește circulația în interiorul localităților. La ora actuală cetățenii pot să părsăsească domiciliul pentru anumite activități: interes personal, achiziționarea bunurilor necesare pentru deplasări la farmacii, pentru a ajuta persoane din familii. Aceste restricții la circulație în localități vor dispărea. Asta este cert.

În ceea ce privește alte categorii de restricții eliminate. Noi suntem în momentul de față într-o analiză împreună cu INSP, împreună cu colectivul din cadrul Consiliului de Suport Tehnicoștiințific. Facem o analiză a riscului epidemiologic aferent fiecărei restricții pe care urmează să o ridicăm și a măsurilor de proteție a persoanelor înc azul ridicării restricției. În mod clar, această ridicare a restricțiilor se va face gradual. Vom lăsa un timp pentru ridicarea restricțiilor pentru a vedea dacă contextul epidemiologic evoluează într-un fel sau altul. Abia dupăc e vom consolida niște ridicări de restricții vom ridica și alte restricții”, a declarat prim-ministru Ludovic Orban la digi24.

Prim-ministrul a oferit detalii și pentru cei care sunt dornici să petreacă la munte sau să se deplaseze între localități după data de 15 mai. Acesta a spus căromânii vor avea posibilitatea să se deplaseze în afara localităților cu anumite restricții.

„În ceea ce privește deplasarea în interiorul localității aceasta va fi fără restricții. În ceea ce privește deplasarea în afara localității se vor păstra anumite restriccții. Dar va exista posibilitatea de deplasare și în afara localităților. Asta va crește interesul oamenilor de a apela la spații de cazare”, a precizat premierul.

Acesta a vorbit și despre restricțiile la care Guvernul nu va renunța după data de 15 mai:

„Nu cred că se poate renunța la restricția legată de spectacole, unde se adună foarte multe persoane și riscul de transmitere este foarte mare. În general locurile unde se adună lume și stau o perioadă de timp și la o distanță mică se vor relua mai greu.

În privința parcurilor riscurile epidemiologic este relativ scăzut și probabil vor face parte dintre măsurile de relaxare. Excepția e locurile de joacă pentru copii unde există un risc mai mare. Acestea vor rămâne în continuare închise. Parcurile nu au fost închise prin decizii luate prin ordonanțe militare. Au fost închise prin decizii ale comitetelor pentru situații de urgență de la nivel local, Noi nu am interzis în mod expres activitatea în parcuri. Aici, cu respectarea unor reguli, riscul este unul mic.

Va rămâne acea restricție legată de numărul maxim de persoane care pot să stea împreună și care nu va depăși trei persoane.”, a mai spu prim-ministru.

Acesta a precizat că după 15 mai hotelurile vor putea fi deschise, nu și restaurantele:

„Una este situația cu hotelurile care după părerea mea pot să funcționeze, în privința restaurantelor riscule este mare. Nu poți să porți mască, este greu să respecți distanța, izolarea între diferitele mese. Transmiterea se face prin particulele pe care le scoatem și aceste particolele pot să circule la distanțe destul de mari.

Data de 1 mai, ne aflăm în stare de urgență cu restricțiile în vigoare. Cetățenii trebuie să respecte toate regulile. Nu este momentul să ne relaxăm. Și dacă ne mișcăm mai mult va trebui să respectăm regulile stabilite”, a mai precizat Ludovic Orban.