Premierul Ludovic Orban, despre Autostrada Unirii: De la 1 ianuarie, 2021, se demarează licitația pentru atribuirea lucrărilor pe tronsonul Târgu Mureș – Târgu Neamț

Publicat: 09 05. 2020, 17:55
Foto: gov.ro

Premierul României, Ludovic Orban, a oferit detalii sâmbătă, în urma unei vizite efectuate la Târgu Mureș, despre Autostrada Unirii, respectiv Târgu Mureș- Iași – Ungheni, proiect asupra căruia Guvernul Orban a anunțat că se va apleca în mod expres.

Licitația pentru tronsonulTârgu Mureș – Târgu Neamț

În acest sens premeirul României a precizat că de la 1 ianuarie Guvernul va da drumul la licitație pentru tronsonul Târgu Mureș – Târgu Neamț. În ceea ce privește celelalte tronsoane, Iași, și Iași – Ungheni premierul a precizat că se va da drumul la licitație pentru studiuld e fezabilitate.

„Mergem mai departe cu acest proiect, e în curs de revizuire Studiul de Fezabilitate pentru tronsonul Târgu Mureș – Târgu Neamț. Este un traseu dificil, având în vedere că traversează munții. Obiectivul nostru este să aprobăm indicatorii tehnico-economici până la sfârșitul anului. Ne dorim să semnăm contractul cât mai repede. De la 1 ianuarie, vom da drumul la licitație, pentru a angaja constructorul care va realiza acest tronson. Pentru celelalte tronsoane, Iași, și Iași – Ungheni, vom demara licitația pentru Studii de Fezabilitate și Proiect Tehnic, astfel încât să meragă mai repede partea de contractare a lucrărilor de execuție”, a spus premierul Ludovic Orban.

Detalii despre alte proiecte de infrastructură

Premierul a vorbit sâmbătă și despre stadiul altor lucrări de infrastructură, cum este cazultronsoanelor de pe Autostrada Transilvania:

„În ceea ce priveşte tronsoanele de pe Autostrada Transilvania, primul tronson este tronsonul Târgu Mureş – Ungheni pentru care este deja desemnat câştigătorul şi urmează să se semneze contractul. În ceea ce priveşte celelalte două tronsoane care sunt în lucru, tronsonul până la Cheţani pe care este constructor Astaldi, el urmează să fie finalizat cel târziu până la data de 1 iulie. În ceea ce priveşte tronsonul Cheţani – Câmpia Turzii acolo lucrurile se mişcă mult mai încet şi urmează să facem o analiză, stadiul fizic este doar de 35% şi în termen de o lună compania şi Ministerul Transporturilor va trebui să ia o decizie. Avem capacitatea de a finaliza contractul cu acest consorţiu sau reluăm procedurile de licitaţie”, a explicat Orban.

Orban a mai afirmat că vor începe lucrările la infrastructura feroviară pe tronsonul Caţa – Sighişoara.

„În ceea ce priveşte partea de infrastructură feroviară, pe tronsonul Caţa – Sighişoara s-a semnat contractul şi urmează să se dea ordinul de începere a lucrărilor în cursul săptămânii viitoare, cel târziu până la data de 1 iunie, iar în ceea ce priveşte tronsonul Sighişoara – Aţel, lucrările sunt aproape de finalizare şi obiectivul nostru este să finalizăm şi să facem recepţia acestui tronson până la sfârşitul acestui an”, a mai declarat premierul.