Premierul Ludovic Orban: Restricțiile de orar, valabile pentru toate tipurile de evenimente de la terase (VIDEO)

Publicat: 01 08. 2020, 14:26
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Ludovic Orban a subliniat, sâmbătă, că restricțiile de orar vor fi valabile pentru toate tipurile de evenimente care se organizează la terase. Prim-ministrul a adăugat, tot atunci, că va avea loc o întrunire a Comitetului Național pentru Situații de Urgență după evenimentul de la sediul PNL, unde liberalii au validat formula comună cu care, alături de USR-PLUS, vor candida la alegerile locale pentru Primăria Capitalei și cele de sector.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Principalele declarații făcute de premierul Ludovic Orban, despre noile restricții și epidemia de coronavirus din țară

  • Întrebat în ce bază s-au dat amenzile pentru nepurtarea măștii în spații publice deschise.În baza hotărârii comitetului județean pentru situații de urgență. Sigur că toate amenzile pot fi date din momentul publicării în Monitorul Oficial. Oricine va contesta amenda (n.r – acordată până la publicarea HG în Monitorul Oficial)va avea șanse să câștige. Pe de altă parte, nerespectarea regulilor de protecție sanitară, din punctul meu de vedere, trebuie sancționată în conformitate cu prevederile legale. Dacă nu respecți regulile de protecție sanitară, te pui și pe tine în pericol, dar îi pui pe ceilalți în pericol și, în primul în rând, îi pui în pericol pe cei dragi, pe cei apropiați, familia, prietenii, rudele, colegii de birou.
  • Despre limitarea orarului la terase.Decizia de introducere a unor restricții privind orarul va funcționa pentru toate tipurile de evenimente care se organizează la terase. Nu poți să impui un orar de lucru, adică să limitezi la ora 23, și pentru unii să permiți, și pentru alții să nu permiți. În județele cu răspândire mare a virusului, unde există risc de transmitere în comunitate, pentru a reduce acest risc de răspândire a virusului, pentru că se știa foarte clar că foarte multe terase, după ora 23, se transformă în locuri de petrecere, în locuri în care e foarte greu, totuși, să impui respectarea regulilor. Din cauza asta, am preferat să luăm această măsură. De altfel, le va face și bine oamenilor.
  • Despre ședința CNSU. O vom face pe sistem de videoconferință, nu întrunim comitetul național pentru situații de urgență fizic. Domnul secretar de stat Raed Arafat mi-a trimis proiectul de hotărâre pregătit împreună cu grupul de suport tehnico-științific. Vom analiza proiectul de hotărâre și vom lua decizia în cursul zilei de astăzi, și o vom comunica public.
  • Întrebat dacă autoritățile au în vedere măsuri suplimentare. Știm foarte clar că am avut o perioadă în care n-am putut apela la detașări. În această perioadă, foarte multe direcții de sănătate publică, foarte multe spitale, foarte multe secții de terapie intensivă, foarte multe servicii de ambulanță au avut grave probleme de personal. Odată cu restabilirea dreptului legal de a apela la sistemul de detașări, după apelarea la voluntariat, deja sunt emise ordine. Începând cu data de astăzi, de 1 august, sunt zeci de detașări care au fost dispuse prin ordinul comandantului. Efectivele direcțiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanță, spitalelor, în special a secțiilor de ATI, dar mai ales a secțiilor externe, nou deschise pentru a face față numărului nou de cazuri, vor avea personal și, practic, orice manager nu va mai putea să invoce lipsa de personal din momentul de față.
  • Noi ne confruntăm cu un risc major. Gândiți-vă că o perioadă de peste trei săptămâni, Guvernul a fost lipsit de pârghiile legale pentru a dispune măsurile de reducere a riscului de răspândire a epidemiei. Am avut 5.000 de persoane infectate, care nu au putut fi tratate în spital, nu s-a putut dispune izolarea sau carantinarea. Pur și simplu au putut umbla libere în societate, răspândind virusul. Nu am putut să dispunem măsuri. Gândiți-vă că, de regulă, într-o anchetă epidemiologică, să zic în medie, găsesc 10, 12 persoane cu care o persoană infectată a intrat în contact. N-am putut dispune 12 nicio măsură pentru zecile de mii de persoane care au fost contacți, măsura de izolare sau de carantinare. Ori, acest lucru a generat o creștere a răspândirii epidemiei, pe care noi acum trebuie să o frânăm, să utilizăm toate mijloacele pe care le avem la dispoziție – sigur, apelând la minimul de restricții posibile, să nu mai afectăm încă o dată economia.

România, peste 52.000 de cazuri confirmate de COVID-19 și a 11-a zi la rând cu 1.000 de îmbolnăviri noi

Bilanțul prezentat sâmbătă de către Grupul de Comunicare Strategică a adus România la un total de 52.111 de cazuri confirmate de COVID-19 și 2.379 de decese legate de această boală infecțioasă. În plus, a consfințit a 11-a zi la rând în care, la nivel național, peste 1.000 de persoane sunt depistate cu noul coronavirus.