Premierul Ludovic Orban anunță modificări cu privire la funcționarea Curții Constituționale: Au existat multe decizii în ultima vreme care au creat impresia despre CCR că este o filială a PSD

Premierul Ludovic Orban anunță modificări cu privire la funcționarea Curții Constituționale: Au existat multe decizii în ultima vreme care au creat impresia despre CCR că este o filială a PSD
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri că după alegerile din acest an se vor face modificări cu privire la funcționarea Curții Constituționale. Asta pentru că, spune prim-ministrul, în ultima perioadă au existat decizii ale CCR ”care au creat impresia despre Curtea Constituţională că este o filială a PSD”.

Ludovic Orban: După alegeri vom pregăti o propunere de modificare privind funcționarea CCR

„Am anunţat că după alegeri vom pregăti o propunere de modificare. Din păcate, sunt necesare schimbări de la nivel constituţional şi vom pregăti o modificare astfel încât să punem CCR în cadrul constituţional şi să determinăm un comportament corect al CCR, pentru că, din păcate, au existat multe decizii în ultima vreme care au creat impresia despre Curtea Constituțională că este o filială a PSD. Lucrul acesta nu poate fi acceptat”, a spus Ludovic Orban, la Realitatea Plus.

Decizia CCR privind amenzile din perioada stării de alertă a provocat reacții dure din partea Puterii

Premierul a vorbit și la începutul lunii mai despre schimbarea modului de desemnare a judecătorilor de la Curtea Constituțională. Totul a pornit de la decizia prin care CCR a declarat drept neconstituțională majorarea amenzilor pe perioada stării de urgență.

”Suntem din ce în ce mai hotărâți să găsim soluții pentru a schimba prevederile constituționale și legale care reglementează activitatea Curții Constituționale, pentru că este clar că trebuie schimbată dacă a dus la o asemenea componență a Curții Constituționale, care să transforme Curtea Constituțională într-un inamic al Constituției și într-un instrument de exploatare, de interpretare subiectivă a Constituției, de cele mai multe ori împotriva interesului general”, spunea atunci Ludovic Orban.

De altfel, decizia CCR privind majorarea amenzilor în perioada stării de urgență a generat reacții extrem de dure, atât din partea membrilor Guvernului, cât și din partea președintelui Klaus Iohannis.

Într-o primă declarație după anunțul venit de la Curtea Constituțională, Ludovic Orban făcea trimitere la epoca Dragnea și îi acuza pe judecătorii CCR că sunt de partea celor care încalcă legea.

”Ca și în alte decizii luate de actualaCCRîn perioada lui Dragnea, și decizia asta arată că actualaCCReste de partea celor care încalcă legea, celor care încalcă regulile, sancționând pe toți cetățenii corecți, care au respectat reglementările, regulile impuse în perioada stării de urgență”, a spus Orban, declarându-se șocat de concluzia la care au ajuns judecătorii.

”Această decizie este aproape un îndemn la anarhie, un îndemn la nerespectarea legilor, a regulilor. Eu nu înțeleg cum poate o Curte Constituțională să dea o asemenea decizie”, a mai declarat Ludovic Orban în aceeași perioadă.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre reacțiile de pe scena politică în urma deciziei CCR și a atras atenția asupra faptului că fără amenzile date în perioada stării de urgență celor care nu au respectat legile, numărul victimelor epidemiei de coronavirus ar fi fost mult mai mare.

”Am văzut cu câtă satisfacție au primit unii politicieni decizia CCR. Este încă un semn de nepăsare, inconstiență și neînțelegere a misiunii pe care o au și o dovadă că pentru acești politicieni, interesul politic este mai presus de oameni”, spunea atunci Klaus Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie