Premierul Ludovic Orban a fost sunat de cancelarul german, Angela Merkel: Cei doi oficiali au discutat despre situația muncitorilor români din Germania

Publicat: 27 05. 2020, 22:26
Foto: facebook.com/ludovic.orban

Premierul Ludovic Orban a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu Angela Markel, cancelarul Germaniei, la inițiativa acesteia, anunță Guvernul României, printr-un comunicat de presă. Cei doi oficiali au discutat, cu această ocazie despre situația muncitorilor români din Germania. Potrivit sursei citate, șefa Guvernului federal și-a exprimat preocuparea în legătură cu respectarea drepturilor românilor care muncesc în Germania, în acest sens fiind făcute modificări legislative.

Ludovic Orban și Angela Merkel au discutat despre situația muncitorilor români din Germania

”Cancelarul Angela Merkel s-a referit (…) la situația lucrătorilor sezonieri români din Germania și a exprimat preocuparea constantă a executivului de la Berlin și, personal, a domniei sale, pentru respectarea și protejarea drepturilor cetățenilor români care muncesc în Germania. Guvernul federal a inițiat, de altfel, cu promptitudine, modificarea cadrului legislativ intern în vigoare, pentru a oferi un grad sporit de protecție acestora și a garanta drepturile angajaților români. A subliniat, în același scop, întreaga deschidere și disponibilitate pentru menținerea unui contact strâns, la toate nivelurile, între autoritățile din cele două state, în continuarea recentei vizite în Germania a ministrului muncii și protecției sociale, Violeta Alexandru”, se arată în comunicatul de presă al Executivului de la București.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a mers în Germania la fermele și abatoarele unde lucrează români

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a făcut recent o vizită în Germania pentru a verifica situația lucrătorilor români din fermele și abatoarele din acest stat. La revenirea în țară, aceasta a declarat că nu poate spune că angajatorii germani îi exploatează pe cetățenii români. Există însă și situații în care condițiile de muncă pot fi îmbunătățite, iar Violeta Alexandru a dat asigurări că omologul său german și-a asumat un angajament în acest sens.

Recent, au avut loc proteste ale lucrătorilor români din Germania, nemulțumiți de condițiile de muncă și cazare. În acest context, ambasadorul român în Germania, Emil Hurezeanu, a anunțat că este în lucru un proiect de lege care urmează să aducă schimbări importante pentrumuncitorii sezonieri din Germania.

În convorbirea telefonică, Ludovic Orban a felicitat-o pe Angela Merkel pentru modul în care a gestionat pandemia de coronavirus

În discuția sa cu cancelarul Angela Merkel, premierul Ludovic Orban și-a exprimat aprecierea față de modul în care Guvernul german a gestionat criza provocată de pandemia de coronavirus, mai arată sursa citată.

De asemenea, șeful Executivului de la București a salutat ”propunerile avansate de Comisia Europeană, la 27 mai, de creare a unui Instrument european de recuperare (Recovery Instrument – Next Generation EU) în valoare de 750 mld. euro, pentru susținerea eforturilor de relansare economică la nivel european, precum și de revizuire a Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027”.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a prezentat, miercuri, în plenul Parlamentului European, Planul de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro, propus în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19.

România se numără printre principalii beneficiari ai acestui plan, urmând să beneficieze de 33 de miliarde de euro, dintre care 19.6 miliarde de euro sub formăde granturi și 13,4 miliarde de euro – credite.Sumele ar trebui să fie disponibile începând din 1 ianuarie 2021, dacă planul va fi aprobat de Parlamentul European, de Consiliu și de cele 27 de state membre.

Italia și Spania, țările europene cele mai afectate de pandemie, ar beneficia de 153, respectiv 149 de miliarde de euro, sub formă de granturi și credite.