Premierul Florin Cîțu apără strategia Comisiei Europene privind achiziționarea vaccinurior: „Dacă fiecare stat avea propriul său contract bilateral cu producătorul, ar fi fost haos”
Prim-ministrul Florin Cîțu, a respins joi criticile aduse strategiei UE de achiziție colectivă a vaccinurilor împotirva COVID-19, argumentând într-un interviu pentru Politico beneficiile aduse țărilor mai mici ale blocului.
În ultimele săptămâni, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a confruntat cu presiuni asupra întârzierilor în asigurarea vaccinurilor promise pentru blocul UE.
Cu toate acestea, într-un interviu video joi, Cîțu a susținut că astfel de eșecuri par minore în România, în comparație cu modul în care ar fi decursul lucrurile țările mai puțin bogate și mai puțin populate ale blocului dacă ar fi fost lăsate să se aprovizioneze singure cu vaccinuri.
„Soluția pentru a avea un contract european este cea mai bună”, a spus el. „Dacă fiecare stat ar avea propriul său contract bilateral cu producătorul, ar fi fost haos – o situație cu cel mai mare ofertant.”
Nefericirea față de abordarea UE a fost severă în țara de origine a lui von der Leyen, Germania, unde politicienii de rang înalt au cerut demisia ei pentru ceea ce a recunoscut că sunt greșeli în procesul de achiziții.
În România, a spus Cîțu, cele patru milioane de doze de vaccin programate să sosească până în martie vor duce la „un ritm semnificativ crescut” de inoculare. Creșterea ofertei va pune țara pe drumul cel bun de a vaccina 10 milioane de oameni până în vară, dintr-o populație de 19 milioane.
„Trebuie să fim sinceri și să recunoaștem că nimeni nu se aștepta la un vaccin la mai puțin de un an de la izbucnirea pandemiei în UE”, a spus el. „Există întotdeauna dificultăți.”
Mai general, Cîțu a spus că UE ar trebui să ia în considerare modalități de a încuraja creșterea în sectorul său farmaceutic, pentru a evita dependența de companii din afara blocului – o problemă care ar fi putut contribui la întârzieri.
România se numără printre statele cu cea mai bună performanță la vaccinare din UE, depășind țările mai bogate cu servicii de sănătate mai performante.
Acesta a administrat 7,62 doze la 100 de persoane începând cu 24 februarie, potrivit live tracker-ului POLITICO – al cincilea cel mai mare din UE, la fel ca Grecia și peste Belgia, Franța, Italia, Germania și Țările de Jos.