Premierul Dacian Cioloş a trimis omologului său moldovean lista de reforme pe care Chişinăul trebuie să le adopte pentru deblocarea împrumutului acordat de România.
Lista cuprinde şapte măsuri pentru crearea condiţiilor necesare transferării primei tranşe de 60 de milioane de euro din creditul rambursabil, informează B1TV.
Săptămâna aceasta, în timpul vizitei la Bucureşti a premierului moldovean Pavel Filip, Dacian Cioloş a anunţat că România are în vedere, în primă fază, un sprijin de urgenţă pentru cetăţenii nevoiaşi din Republica Moldova, dar şi un sprijin financiar general. Însă cu o condiţie: Moldova să aplice reformele.
Dacian Cioloş i-a trimis premierului moldovean Pavel Filip o scrisoare care detaliază reformele pe care Chişinăul trebuie să le adopte ”în termenul cel mai scurt” pentru deblocarea celor 60 de milioane de euro din acordul de împrumut semnat de cele două ţări.
Lista include şapte măsuri pentru crearea condiţiilor necesare transferării primei tranşe de 60 milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro. Cioloş afirmă că pe lângă susţinerea financiară, îndeplinirea acestor recomandări va crea „premisele relansării parteneriatelor Republicii Moldova cu alţi parteneri internaţionali şi financiari”.
Prioritizarea clară a implementării Agendei de Asociere Uniunea Europeana-Republica Moldova, este una dintre măsurile solicitate de guvernul Cioloş pentru Republica Moldova.
Cioloş solicită guvernului de la Chişinău şi un proces transparent şi credibil care să ducă la numirea neîntârziată a Guvernatorului Băncii Naţionale. De asemena şeful executivului român este de părere că o atenţie deosebită trebuie acordată proceului de audit al băncilor importante din Republica Moldova.
Dacian Cioloş îndeamnă totodată şi la invitarea la Chişinău a unei misiuni a Fondului Monetar Internaţional. Premierul susţine că este esenţială stabilirea unei foi de parcurs pentru ajungerea la un acord cu FMI cât mai repede posibil.
Cioloş mai cere guvernului de la Chisinau şi iniţierea unui pachet legislativ pentru îmbunătățirea mediului de afaceri.