Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut joi, discuții cu ministrul francez al Apărării, Florence Parly. Cei doi oficiali au discutat despre securitatea pe flancul estic și cooperarea franco-română în domeniul securității și apărării, dezvoltarea noilor abordări strategice ale UE și NATO, respectiv evoluțiile din Mali și regiunea Sahelului.
Cu ocazia întrevederii, oficialul guvernului de la Paris l-a informat pe premierul român „despre echipa tehnică franceză sosită pentru a evalua punerea în aplicare a opțiunii președintelui Franței de întărire cu trupe a flancului estic, care ar putea avea loc imediat ce decizia NATO va fi luată în acest sens”, se arată în comunicatul transmis de Guvernul României.
Prim-ministrul Ciucă a exprimat aprecieri pentru decizia președintelui Franței de creștere a prezenței militare franceze în România, arătând că această consolidare a contribuției franceze la postura de descurajare și apărare a NATO pe flancul estic și în regiunea Mării Negre conferă și mai multă substanță Parteneriatului Strategic bilateral România-Franța.
Premierul român a subliniat importanța unității UE și NATO în susținerea principiilor care stau la baza actualei arhitecturi europene de securitate, fiind necesară descurajarea încălcării principiilor suveranității, independenței și integrității teritoriale a statelor.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a condamnat, în context, presiunile Federației Ruse și amenințările la adresa Ucrainei și a subliniat importanța sprijinirii consolidării rezilienței și a acordării unei atenții speciale cooperării cu partenerii estici.
Ministrul francez al Apărării a abordat problemele cooperării tehnico-militare și a perspectivelor programului de corvete al României. Doamna Florence Parly a informat despre echipa tehnică franceză sosită pentru a evalua punerea în aplicare a opțiunii președintelui Franței de întărire cu trupe a flancului estic, care ar putea avea loc imediat ce decizia NATO va fi luată în acest sens.
De altfel, Franța asigură, începând cu 1 ianuarie, conducerea VJTF (Very High Readiness Joint Task Force), a forței de desfășurare rapidă a NATO.
Cu privire la situația din Mali, premierul Ciucă a reamintit că România este pregătită să participe în cadrul Task Force Takuba, forța operativă multinațională pentru combaterea terorismului în regiunea de frontieră dintre Mali, Niger și Burkina Faso. Desfășurarea personalului militar român urmează să fie coordonată cu Franța și alți parteneri europeni participanți la Task Force imediat ce autorizațiile locale vor fi fost obținute.