Prefectul Toni Greblă: Peste 10 – 20 – 50 de ani, blocurile construite în anii ’50 – ’60 nu vor mai fi în picioare / Ce se va întâmpla cu locatarii: „Nu știu cum va fi, cât va interveni statul să susțină” (VIDEO)

Prefectul Toni Greblă: Peste 10 - 20 - 50 de ani, blocurile construite în anii '50 - '60 nu vor mai fi în picioare / Ce se va întâmpla cu locatarii: „Nu știu cum va fi, cât va interveni statul să susțină” (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că blocurile construite în ani ’50 – ’60 „peste 10 – 20 – 50 de ani” nu vor mai fi în picioare pentru că „fizic nu mai rezistă”. El nu a dat detalii despre cum îi va ajuta statul pe cei care locuiesc în aceste blocuri.

Toni Greblă a mai susținut că în cazul clădirilor care nu au sunt monumente și nu au valoare arhitecturală specialiștii ar trebui să stabilească dacă e mai convenabil să fie restaurate sau pur și simplu demolate și construit altceva în loc. Din nou, prefectul nu a intrat în detalii despre când anume se va întâmpla acest lucru, care sunt acei specialiști, cine va lua decizia finală și ce vor face autoritățile concret.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Irina Petraru.

Toni Greblă, despre consolidarea / demolarea clădirilor vechi din București

„Această problemă a consolidării, a pregătirii locuințelor pentru un cutremur de o amplitudine mai mare e o problemă complexă și nu poate fi rezolvată prin soluții fie alb, fie negru. În spațiul public a apărut ideea că trebuie demolate clădirile astea vechi pentru care consolidarea e imposibilă.

Am spus că, pe tehnologia actuală, orice clădire, indiferent cât de avariată e, poate fi consolidată în așa fel în cât să reziste la un cutremur de 8 grade. Dar e problema specialiștilor să ne spună care clădiri reprezintă ceva pentru istoria și viața socială a Bucureștiului, adică au o valoare arhitecturală deosebită, sunt monumente. La acest gen de clădiri, indiferent cât ar fi costurile, ele trebuie consolidate și păstrate și pentru generațiile viitoare.

O altă problemă o reprezintă clădirile care nu au o astfel de valoare, care sunt numai blocuri de locuințe, să zic așa. Care au 50 – 80 de ani, au ieșit din garanție, nu au valoare arhitecturală, nu sunt simboluri. Acolo trebuie făcută o balanță: cât costă consolidarea și cât costă demolarea și contruirea unui bloc nou. În funcție de asta, trebuie luată o decizie, că nu are rost să consolidezi un bloc cu toaleta la capătul culoarului, cu garsoniere mici. Nu are rost să consolidezi o astfel de clădire, e preferabil să fie demolată și construită alta”, a declarat prefectul Capitalei, pentru B1 TV.

Prefectul Capitalei: „Blocurile astea construite în anii ’50 – ’60, peste 10 – 20 – 50 de ani nu va mai fi niciunul în picioare”

Toni Greblă a fost întrebat de mai multe ori ce se va întâmpla cu proprietarii locuințelor din aceste blocuri vechi, cu locatarii de acolo, cum îi va ajuta statul. Asta în contextul în care numai discuțiile pe acest subiect probabil i-au speriat deja pe unii dintre ei de perspectiva de a rămâne fără case. Toni Greblă, însă, nu a dat niciun răspuns concret.

„În 50 de ani, acele blocuri nu vor mai fi în picioare, vă garantez eu. Nu știu cum va fi, cât va interveni statul să susțină, cum va interveni Primăria. Se vor lua niște măsuri, nu vine unul nebun cu buldozerul și intră în bloc. Blocurile astea construite în anii ’50 – ’60 peste 10 – 20 – 50 de ani nu va mai fi niciunul în picioare pentru că fizic nu mai rezistă”, a susținut prefectul Toni Greblă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`