Aurul a continuat să se ieftinească în ultima perioadă, prețul acestuia scăzând cu 13% în ultimele două săptămâni. Acest lucru a determinat și o scădere a valorii rezervelor de aur deținute de băncile centrale, însumând la nivel mondial pierderi de 560 de miliarde de dolari.
Prețul aurului a atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, iar BNR se numără printre cei mai mari perdanți din cauza prăbușirii cotațiilor metalului prețios, cu pierderi de 406 miliarde de euro, citează Adevărul.
Băncile centrale şi-au consolidat sistematic rezervele de aur în ultimii ani, metalul fiind considerat cel mai sigur plasament în faţa volatilităţii cursurilor de schimb. În prezent, instituţiile controlează aproximativ 19% din aurul existent la nivel mondial, adică aproximativ 31.694,8 tone, potrivit datelor World Gold Council – asociaţie ce reuneşte cele mai mari companii producătoare de aur din lume.
În ceea ce-i priveşte pe investitorii privaţi, cea mai dură lovitură ar fi încasat-o miliardarul John Paulson, unul dintre cei mai entuziaşti adepţi ai investiţiilor în aur.
După ce a înregistrat scumpiri constante în ultimii 12 ani, devenind cea mai sigură investiţie şi, în special în ultimii doi ani, una dintre cele mai profitabile, aurul este acum cu 30% mai ieftin decât era la nivelul maxim istoric, atins în septembrie 2011. Dacă atunci preţul unei uncii de aur urcase la 1.923,7 dolari, acum acesta a scăzut de la peste 1.500 de dolari la puţin peste 1.300 de dolari în doar o săptămână. La finalul săptămânii trecute, cotaţiile se stabilizaseră în jurul valorii de 1.370 de dolari pe uncie.
Ieftinirea aurului s-a înregistrat pe fondul informaţiilor conform cărora Ciprul va vinde o parte din rezerva de aur pentru a face rost de bani, dar şi din cauza evoluţiei economice dezamăgitoare a Chinei. Între timp, guvernanţii ciprioţi au confirmat că iau în calcul vânzarea unei părţi în valoare de 400 de milioane de dolari din rezerva de aur.