O nouă alință guvernamentală a fost semnată, luni, la Chișinău, pentru acordul de constituire a majorității parlamentare. Este vorba despre o alinață dintre deputații socialiști și cei democrați, mai exact PD-ul lui Vladimir Pahotniuc și PSRM-ul lui Igor Dodon.
Ministerul Afacerilor Externe de la București anunță că a luat notă ”de evoluțiile politice de la Chișinău”, dar că acestea nu vor schimba poziția României față de poporul de peste Prut.
”Raportat la aceste evoluții politice, poziția României față de situația din R. Moldova rămâne în coordonatele de până în prezent, astfel cum a fost aceasta prezentată în declarația Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, din 12 noiembrie 2019”, transmite MAE.
Totodată, oficialii de la București atrag atenția că Republica Moldova nu și-a întreptat, în ultimele 4 luni, pașii spre o integrare europeană, așa cum își luase angajamentul.
„MAE apreciază că, în ultimele patru luni, în R. Moldovanu s-au înregistrat evoluții care să ateste continuarea sau realizarea unor reforme durabile în direcția avansării parcursului european. MAE consideră că îndoielile în privința angajamentului autentic din partea autorităților de la Chișinău în sensul reformelor necesare semențin și în actuala conjunctură politică, neexistând argumente care să deschidă perspectivele unor schimbări de fond ca urmare a formării noii coaliții guvernamentale de la Chișinău”, mai spune autoritățile române.
Ministerul de Externe precizează clar că ajutorul financiar dat Chișinăului va fi continuat doar dacă sunt respectate angajamentele pentru dezvoltarea democratică a țării.
”În consecință, sprijinul României, inclusiv financiar, va fi pe mai departe strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european. În același timp, România va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, așa cum a acționat deja, inclusiv foarte recent în contextul crizei generate de epidemia de Covid19, precum șirealizarea proiectelor bilaterale strategice.
România va continua să acorde o atenție deosebită modului în care RepublicaMoldova va aplica strict Parteneriatul Strategic bilateral privind integrarea europeană și va continua ferm și consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și a reformelor necesare pentru apropierea deUE–singura opțiune viabilă pentru reformarea profundă a instituțiilor din R. Moldova, de natură să aducă beneficii palpabile cetățenilor săi”, conchide MAE.