Guvernul condus de Marcel Ciolacu va majora taxele și impozitele după ce se vor încheia alegerile prezidențiale. Deputatul USR Claudiu Năsui crede că acest lucru este inevitabil.
Claudiu Năsui acuză politicienii din coaliția de guvernare că au măsluit datele, încă din 2023, pentru a da impresia că țin situația sub control. În realitate, scopul premierului Marcel Ciolacu și a guvernanților a fost să amâne factura de plată după anul electoral.
Așa s-a ajuns în actuala situație în care Guvernul a adoptat măsuri de austeritate. Iar lucrurile sunt departe de a se opri, a mai spus deputatul USR. După scrutinul din luna mai, va mai urma o majorare „masivă” a taxelor și impozite.
„Știam că deficitul va fi de peste 8% chiar din luna decembrie 2023, de când a fost votat bugetul inițial și de când am spus că au pus venituri fictive și au făcut totul să măsluiască cifrele și să pară că totul este în regulă. Știau că deficitul va fi peste 8%, mai ales că erau foarte mari cheltuielile electorale, dar au vrut să lase factura să fie plătită după anul electoral care nu s-a terminat din cauza anulării alegerilor prezidențiale”, a declarat Claudiu Năsui în emisiunea Talk B1 cu Gabriela Mihai.
Deputatul USR susține că, deși cer sacrificii din partea cetățenilor obișnuiți, politicienii din coaliția de guvernare nu renunță la propriile privilegii. Claudiu Năsui avertizează că, din datele obținute pe surse, referitoare la bugetul pe 2025, rezultă că dezmățul bugetar va continua. Cheltuielile se vor menține la un nivel ridicat și în următoarea perioadă.
„Ce am văzut din bugetul pe surse, deoarece nu ne-a parvenit într-o variantă oficială. este că dezmățul bugetar continuă. Cheltuielile cresc. Auzeam că politicienilor le este greu. Politicienilor nu le este greu, subvenția pentru partide a rămas extrem de mare…”, a mai spus Claudiu Năsui.
În acest sens, deputatul a dat exemple despre privilegiile la care politicienii nu vor să renunțe. Preferă să mute întreaga povară fiscală asupra cetățenilor și a mediului de afaceri privat doar ca să-și păstreze beneficiile. În acest sens a dat ca exemplu subvenția pentru partide, care a fost majorată, schemele prin care banii publici se scurg către clientela politică, dar și alte tipuri de sinecuri.
„Ei cresc cheltuielile enorm de mult pentru activul de partid, pentru schemele de afaceri din banii statului, pentru subvențiile țintite precum subvențiile pentru partide. Pentru toate aceste sinecuri se găsesc bani. Dar când este vorba să găsească bani pentru pensionari sau pentru categoriile care au venituri mai joase, atunci apar discuțiile. Din cauza asta cresc taxele”, a concluzionat Claudiu Năsui.