Pot sau nu susține băncile europene o eventuală ieșire a Greciei din zona euro?
Băncile europene nu sunt pregătite pentru o eventuală ieșirea a Greciei din zona euro, în condițiile în care datoriile cumulate ale Spaniei, Irlandei, Portugaliei și Italiei se ridică la 1, 19 trilioane de dolari, scrie Bloomberg. În schimb, băncile cu capital elen din România ar avea suficiente lichidități pentru a face față situației.
”Ieșirea Greciei ar fi precum o cutie a Pandorei. Este un dezastru care poate lăsa ușa deschisă spre alte dezastre” a spus un economist.
Riscul imediat pentru băncile europene și pentru zona euro ar fi retragerea masivă a depozitelor din băncile țărilor deja îndatorate, pe fondul speculațiilor ca și aceste țări să renunțe la moneda euro.
În plus, în cazul în care Grecia revine la drahmă, ar exista automat o depreciere de 75% față de euro, forțând persoanele fizice și companiile să își declare falimentul împrumuturilor în moneda străina, susțin economiștii de la UBS.
Cu cât discuțiile despre ieșirea Greciei din UE sunt mai aprinse, cu atât retragerea depozitelor devine mai accentuată, avertizează economiștii. Ceea ce deja se vede, pentru că băncile din Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia și Spania au înregistrat un declin al depozitelor populației și firmelor de 80,6 miliarde de euro, de la finalul lunii martie 2010 pâna în luna martie a anului curent, potrivit cifrelor BCE. În aceeași perioadă, creditorii din Germania și Franța au avut o creștere a depozitelor de 217,4 miliarde de euro.
În ceea ce privește România, băncile cu capital elen din țara noastră ar putea susține acest pas, potrivit lui Nicolae Cinteză, directorul direcţiei supraveghere din Banca Naţională, și asta datorită recapitalizării celor patru mari grupuri bancare cu capital elen, respectiv, NBG, Alpha Bank, Eurobank şi Piraeus.
„Recapitalizarea băncilor din Grecia ne măreşte confortul, însă nici până acum nu aveam motive de îngrijorare privind filialele româneşti pentru că ori de câte ori am solicitat capital suplimentar ori s-au impus alte măsuri care să implice concursul direct al băncilor-mamă, reacţiile au fost cât se poate de prompte” a spus Cinteză, citată de Ziarul Financiar.
De asemenea, depozitele din subsidiarele elene din România sunt stabile, susține Cinteză, în contextul înc are statul garantează oricum sumele de până la 100.000 de euro, iar plăţile s-ar face în cel mult 20 de zile.