Posibile schimbări în orarul liceenilor. În loc de Religie ar putea alege Perspective globale
Potrivit unor documente obținute de platforma EduPedu, programa de liceu poate suferi modificări. La profilul Real, clasele a 11-a și a 12-a, Fizica, Chimia și Biologia ar urma să fie adăugate în curriculumul la decizia elevului. Acest lucru înseamnă că elevii ar putea alege să nu mai învețe aceste materii, potrivit Libertatea.
Mai mult, Logica și Psihologia nu ar mai fi studiate deloc, mai spune EduPedu.
Materiile învățate de elevi în prezent sunt împărțite în:
– trunchiul comun, care cuprinde materiile pe care le învață toți elevii;
– curriculum diferențiat;
– curriculum la decizia școlii.
Potrivit proiectului în lucru, disciplinele vor fi grupate în:
– trunchi comun;
– curriculum la decizia elevului din oferta școlii, stabilit de consiliul de administrație a școlii;
– curriculum de specialitate;
– curriculum pentru dezvoltare personală.
Fizician: „Nu poți face biologie fără chimie și chimie fără fizică”
Modificările au creat dezbateri în spațiul public. Elevii de liceu au nevoie de chimie, biologie și fizică, ele nu trebuie despărțite, susține fizicianul Cristian Presură.
„Să le explice cineva celor de la minister că nu poți face biologie fără chimie și chimie fără fizică. Îmi imaginez ce dificultăți va avea profesorul de biologie obligat să explice genetica unor elevi care nu au mers la chimie să afle despre molecule. Sau cât de greu îi va fi profesorului de chimie, obligat să explice orbitalii unor elevi care nu au învățat de atomi decât cu ani în urmă, și la modul general”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.
Nici eliminarea Psihologiei și o Logicii nu a fost primită cu brațele deschise.
„Rău e că dispare logica de tot. Psihologia este eliminată. De ce? Nimeni nu știe. Filosofia nu este eliminată, ci mutată de la clasa a XII-a la clasa a XI-a. Nu e rău nici asta, ținând cont că în ultimul an de liceu elevii sunt interesați doar de materiile pentru bacalaureat”, face o analiză succintă și profesorul de Sociologie Florin Tudose, președintele Asociației „Profesori instruiți, copii fericiți, părinți mulțumiți”.
Religia, disciplină obligatorie
Religia rămâne obligatorie pentru toate clasele. Elevii care nu vor să facă Religie pot allege Perspective globale, o materie la care vor studia „tradițiile diverse de pe glob, elemente de cultură și civilizație pornind de la situația globală actuală”, mai scrie Edupedu.
Mai mult, Religia va putea fi aleasă ca probă pentru bacalaureat, au decis parlamentarii. Profesorul Florin Tudose nu este de acord cu această decizie. „Cum la filosofie dau examen cam 300 de elevi pe țară, rămân sociologia si religia! Nu cumva asta se și dorește? Să fie un bac ușor la religie și să se laude toți cu «binele» făcut elevilor și părinților!”, se întreabă retoric acesta.