După aproape două luni de la depunerea jurământului de învestitură, Victor Ponta şi-a adus aminte că nu mai este doar liderul unui partid politic şi co-liderul unei Uniuni al cărui principal scop a fost schimbarea celor de la Putere, ci este şi… prim-ministru. Luni dimineaţă, Ponta a ţinut să sublinieze în repetate rânduri că scandalurile politice nu sunt prioritatea sa şi că trebuie să facă lucrurile pentru care a fost numit premier. Scandalurile nu pot dispărea, însă, doar prin refuzul uneia dintre părţile implicate de a-şi justifica erorile, iar Victor Ponta pare să fi uitat de moţiunile iniţiate, uneori, pentru nereguli mult mai mici decât cele semnalate în Cabinetul său.
„Ajunge. A fost o săptămână cumplită, de războaie, de supărări, săptămâna aceasta vreau să ne apucăm de ceea ce de fapt aşteaptă oamenii de la noi”, a ţinut să precizeze Victor Ponta, luni dimineaţă, înainte de a intra în sediul USL. A urmat o înşiruire de planuri pe care le are din punct de vedere economic, printre care restructurări sau absorbţia fondurilor europene.
Apoi, Ponta a punctat din nou: „Restul – bătălii, războaie – pentru mine… acuma chiar trebuie să fac ceea ce aşteaptă oamenii de la mine ca prim-ministru. Restul, sigur, decizii politice le luăm la USL şi vi le comunicăm.”.
Întrebat de reporteri despre conflictul pe care îl are cu preşedintele Traian Băsescu referitor la reprezentarea la Consiliul European, Ponta s-a rezumat la a replica: „Eu vreau să fac ceea ce oamenii aşteaptă de la primul-ministru: să mă ocup de locurile lor de muncă şi de situaţia noastră economică. Restul – scandaluri, certuri cu preşedintele, cu altcineva – nu vreau să discut asta.”
Despre eventuala demarare a procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, Ponta a spus doar că, din punctul său de vedere, „Crin Antonescu exprimă poziţia politică a USL, pe mine oamenii m-au pus prim-ministru ca să-mi fac datoria ca prim-ministru. Da?”.
Nici măcar cazul Adrian Năstase nu-l mai interesează pe premier. Întrebat dacă are vreun reproş la adresa atitudinii ministrului de Interne Ioan Rus în acest caz, premierul nu a dat un răspuns, ci doar a pufnit în râs, spunând „Da, mă rog…”.
La insistenţele reporterilor, Ponta a continuat: „Încă o dată, încă o dată, încă o dată: Dacă greşeşte un ministru, îl sancţionez. Eu cred că în acest moment trebuie să le spunem oamenilor ce facem în viitor. Scandalurile, certurile, nu intră direct în fişa postului meu şi vreau să-mi fac datoria.”, a subliniat, apoi, din nou, Victor Ponta.
Europarlamentarul PDL Monica Macovei a fost aspru criticată de social-democraţi după ce a declarat că ministrul Ioan Rus ar trebui demis pentru implicarea în acest caz. Cu toate acestea, premierul Victor Ponta, lider al PSD, susţine că este „dreptul ei” de a cere acest lucru.
În ultimele săptămâni, Victor Ponta a sărit dintr-un scandal în altul, cele mai multe fiind create chiar de el, prin numirile făcute în propriul său Cabinet, pe care, teoretic, a avut la dispoziţie câţiva ani să-l formeze. În celelalte conflicte politice în care s-a găsit, Ponta a avut grijă mereu să dea o replică şi să aducă diverse contra-argumente, chiar dacă, ulterior, s-au dovedit a fi slabe, iar pe unele chiar şi le-a retractat.
Atitudinea de luni a primului ministru vine la doar două zile după ce, într-o întâlnire cu presa străină, a spus: „Vreau să-mi exprim amărăciunea că atunci când ne întâlnim într-o şedinţă de guvern, alocăm 75% din timp discutând despre cum să ne apărăm de atacuri politice (…) Există un puternic conflict la nivel politic între mine şi preşedinte, pentru că venim din partide diferite, şi există şi un conflict personal pentru că bătălia se dă cu toate armele „. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea, a avut, încă de vineri, o reacţie la afirmaţiile lui Victor Ponta:
„Domnul preşedinte Traian Băsescu ţine să precizeze că, în ceea ce îl priveşte, nu se află în conflict nici cu prim-ministrul României şi nici cu Guvernul României chiar dacă unele puncte de vedere sunt divergente. Domnul preşedinte consideră că Guvernul adoptă o poziţie greşită dacă se consideră în conflict cu preşedintele României. Totodată, domnul preşedinte nu înţelege de ce timpul alocat şedinţelor de guvern este pierdut, aşa cum afirmă însuşi prim-ministrul României, domnul Victor Ponta, pentru discutarea unor chestiuni politice şi nu este folosit pentru exercitarea actului de guvernare”.
Este de precizat şi că, de atacuri politice nu au scăpat nici precedentele Cabinete, care au fost incluse zilnic în „bătălii, războaie, certuri” venite atât din partea Opoziţiei de atunci (formată din USL), cât şi din partea presei controlate de aceeaşi Opoziţie, control de care cel de-al doilea lider al USL, Crin Antonescu, face abstracţie atunci când vorbeşte despre „împroşcări cu noroi” şi atacuri nefondate.