Premierul Victor Ponta a transmis, miercuri, preşedinţilor Înaltei Curți de Casație și Justiție şi Consiliului Suprem al Magistraturii o scrisoare în care le cere sprijinul pentru ca Mona Pivniceru, judecător, să fie detaşată la Ministerul Justiţiei, pentru a ocupa funcţia de ministru. conform unor surse oficiale citate de Mediafax. Durata detașării a fost apreciată la un an.
„După cum ştiţi, Ministerul Justiţiei nu are în prezent un ministru numit. Prin revocarea din funcţia de ministru al justiţiei a domnului Titus Corlăţean, asigur interimatul acestui minister. Am considerat că titular al Ministerului Justiţiei ar putea fi desemnată doamna judecător Mona-Maria Pivniceru, în prezent judecător la Secţia civilă şi de proprietate intelectuală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În conformitate cu prevederile articolului 58 alin. (1) din Legea 30312004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, astfel cum a fost modificată prin OU 50/2006, vă solicităm sprijinul în vederea detăşarii doamnei judecător la Ministerul Justiţiei, pentru a ocupa funcţia de ministru. Durata detaşării o apreciem ca fiind de un an”, au citat sursele din scrisoarea transmisă de către premier preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Livia Doina Stanciu.
„Având în vedere că, până în prezent, s-a considerat că ocuparea funcţiilor de secretar de stat şi subsecretar de stat în cadrul Ministerului Justiţiei de către judecători nu reprezintă o incompatibilitate şi nici nu încalcă prevederile articolului 9 din Legea 303/2004, vă rugăm să vă daţi acordul şi să dispuneţi înaintarea acestei solicitări către secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, care să dispună detaşarea doamnei judecător la Ministerul Justiţiei, în vederea ocupării funcţiei de ministru al Justiţiei. Precizăm că doamna judecător va avea în cadrul Guvernului calitatea de ministru independent”, se mai precizează în scrisoare.
Şeful Guvernului adaugă că Mona Pivniceru şi-a exprimat acordul privind numirea în funcţia de ministru al Justiţiei şi îşi exprimă speranţa că cererea sa va fi soluţionată cu celeritate.
Consiliul Superior al Magistraturii a avertizat că învestirea într-o funcţie de demnitate publică a unui judecător, a cărui detaşare nu a fost admisă de către CSM, este ilegală, magistratul în cauză situându-se într-o stare de incompatibilitate.