Premierul Victor Ponta a atacat Agenția Națională de Integritate, în timpul unui discurs susținut marți în Parlament, la aniversarea celor 150 de ani de activitate a Senatului.
Acesta a criticat plimbarea senatorilor prin tribunale pentru acuzații de conflict de interese, doar pentru că dețin în același timp poziții de profesori universitari sau rectori.
„Noi azi suntem într-o situație exgerată, aberantă. Orice personalitate a vieții publice care vrea să fie senator trebuie să renunțe la tot ce a făcut până atunci. Nu ai voie să fii profesor universitar, membru al Academiei, să ai o poziție de elită în această țară, lucru care este în defavoarea actului de legislație și a prestigiului pe care Senatului îl poate ocupa. Cred că după ce terminăm toate procesele electorale, trebuie să restabilim Senatul un loc al elitelor, un loc în care nu-i ceri unui academician să renunțe la Academie, un loc în care nu plimbi toți rectorii și profesorii universitari prin tribunale, pentru că sunt senatori”, a spus Ponta.
„Senatul, în cei 150 de ani, și-a îndeplinit obligațiile constituționale față de poporul român și ca orice instituție, trebuie să se modernizeze , dar niciodată nu trebuie să dispară. Cred sincer că există patru instituții fundamentale, care definesc statul modern român: monarhia, Parlamentul, biserica și armata. Am încredere în aceste patru instituții, măcar pentru faptul că nu vor decide într-o dimineață să fuzioneze cu cineva. Cred că Parlamentul este acea instituție, care oricât este de hulită și calomniată, întotdeauna restabilește echilibrele și poate să ofere balansul democratic de care avem cu toții nevoie”, a mai spus Ponta.
În opinia premierului, foştii preşedinţi ai României trebuie să fie senatori de drept. „Sunt absolut convins – şi s-ar putea şi nu vreau să fie interpretat greşit, ca un semn de parti-pris pentru cineva care a fost sau vreun semn de simpatie pentru cineva care este acum preşedinte al României – cred că foştii preşedinţi ai României trebuie să fie senatori de drept. Cred că necesitatea de a avea în Parlament foştii reprezentanţi ai celor mai înalte instituţii ale statului va duce cu siguranţă la ridicarea prestigiului pe care Senatul îl are în faţa cetăţenilor şi împreună putem să facem aceste lucruri departajaţi de bătălia electorală care uneori ne ocupă mult prea mult timp”, a spus Ponta.