Ponta, în ședința asumării proiectului legii descentralizării: Mai multe atribuții la nivel local înseamnă modernizarea României
Premierul Victor Ponta s-a adresat, marți, deputaților și senatorilor care s-au reunit în şedinţă comună, în care Guvernul îşi angajează răspunderea asupra proiectul legii descentralizării.
Premierul a lăudat legea descentralizării, spunând că vine în continuarea legii cadru a descentralizării, adoptată în 2006.
”Despre reforma statului român s-a discutat foarte mult, s-a făcut foarte puțin, prin aceasta reușim să avansăm cu ceea ce înseamnă un serviciu public mult mai apropiat de cetățean, care poate fi cenzurat de cetățeni și care se află în coordonarea directă a aleșilor. Aș vrea să spun că această temă a fost susținută de toate partidele din România de după 1989. Toată lumea s-a declarat în favoare descentralizării, acum înțeleg că este o singură excepție, PDL, partidul care a devenit din partidul primarilor – partidul antiprimarilor, sunteți toți prezenți”, a precizat Ponta.
Premierul a precizat că s-au adus multe amendamente și observații la această lege, multe dintre ele fiind însuțite de Guvern în ședința extraordinară.
”Scopul real este aducerea deciziei privind activitatea multor instituții cât mai aproape de cetățean. Statul român rămâne evident un stat național, unitar, însă cât mai multă autoritate pentru aleșii locali înseamnă un stat modern și un stat care aplică regulile descentralizării aplicabile în toate statele europene. Cred și susțin cu tărie că aceasta este soluția pe care acest Guvern și viitoarele Guverne trebuie să meargă, de a da cât mai multe atribuții aleșilor locali, în acest fel rupându-ne definitv de trecutul centralist al statului comunist de dinainte de 1989”, a completat premierul.
Acesta a insistat pe faptul că Guvernul central are în continuare prea multe atribuții, prea multe puteri și că o împărțire modernă este soluția corectă.
El a mai afirmat că „propaganda băsistă” care insistă ca aleşii locali să nu primească mai julte atribuţii are o gândire „comunistă şi mioapă”, care nu poate fi acceptată.
”Bineînțeles că întotdeauna a existat o mare reticență față de ideea de descentralizare, de a da putere de la Guvernul central la puterile locale, o reticență apărută din aparatul birocratic din ministere. Domnul vicepremier Dragnea și ceilalți miniștri au dus bătălii interne în aceste zile cu armatele de funcționari din ministere care, evident, nu vor să dea nimic din puterile pe care le au. Cred că ar fi greșit să ținem totul la ministerele din București, cred că este o gândire comunistă. ”, a continuat acesta.
”Vreau să întărim administrațiile locale, cele la care cetățeanul mereu apelează, în primul moment. Asta înseamnă mai multe atribuții, mai multe resurse financiare și mai multă responsbailitate. Vreau să văd cât mai rar primari sau președinți ai consiliilor județene care vor arunca vina spre București când cetățenii lor au o solicitare sau o necesitate”, a conchis Ponta.