Ponta anunță componența noului Guvern. Surse: Daniel Constantin va renunța la funcția de vicepremier, iar PC va avea Educația și Agricultura (VIDEO)
Componenţa guvernului Ponta 4 va fi făcută publică duminică. Noii miniştri vor fi validaţi în şedinţe separate în cadrul partidelor de guvernare.
Până acum un lucru este cert, Ministerul Economiei va cuprinde şi Energia şi IMM-urile. Însă social-democraţii mai au de rezolvat probleme legate de noi excluderi din partid.
PSD va păstra ministerul Economiei şi a reuşit să îl mulţumească pe Tăriceanu cu Secretariatul General al Guvernului şi Ministerul Energiei.
PC s-a ales cu Ministerul Educaţiei, după ce Daniel Constantin a renunţat la funcţia de vicepremier. Sunt datele care apar pe surse. La Cultură, în locul reprezentantului UDMR, Ponta îl va propune pe Ionuţ Vulpescu.
Cele mai importante schimbări sunt la ministerele Economiei, de Finanţe, Educaţiei şi Mediului. Acestea vor urma să includă şi departamentele care anterior funcţionau sub conducerea miniştrilor delegaţi.
Adică, Economia va cuprinde şi departamentul pentru IMM-uri, dar va rămâne la PSD propus ar fi Mihai Tudose, lider PSD Brăila.
Asta în ciuda faptului că Tăriceanu şi-ar fi dorit foarte tare ministerul. A obţinut însă pentru Andrei Gerea ministerul Energiei.
Surse spuneau că ar fi negocieri strânse şi pentru Secretariatul general al Guvernului unde urma să meargă Radu Stroe. Dar până la urmă acesta a rămas tot la PSD.
Ministerul Finanţelor va fi comasat cu ministerul Bugetului, iar în fruntea noului minister va rămâne social democratul Darius Vâlcov. În schimb, Educaţia va ajunge, comasată cu Certaarea Ştiinţifică, la Partidul Conservator şi asta după ce Daniel Constantin a renunţat la funcţia de vicepremier pentru ca partidul să aibă o mai bună reprezentare în guvern.
Favorit să ajungă ministru este Sorin Câmpeanu, rectorul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti si presedinte al Consiliului Național al Rectorilor.
Ministerul Mediului îi va reveni Graţielei Gavrilescu, din partea PLR, asta după ce instituţia a fost comasata cu Departamentul Ape şi Păduri, la Cultură, în locul UDMR-ului, postul va fi preluat de PSD şi favorit este Ionuţ Vulpescu, în timp ce la Comunicaţii, portofoliu deţinut anterior de PC, va fi acum la PSD, iar numele vehiculat este cel al lui Sorin Grindeanu.
Liviu Pop va prelua şi el ministerul pentru Dialog Social.
Celelalte ministere rămân cu aceeaşi conducere, adică la Interne, viceprmeierul gabriel Oprea, la Dezvoltare, Liviu Dragnea, în timp ce Agricultura e păstrată tot de PC prin Daniel Constantin. PSD-ul va avea în continuare ministerul Justiţiei prin Robert Cazanciuc, al Sănătăţii, cu ministrul Nicolae Bănicioiu, Transporturile, conduse de Ioan Rus şi ministerul Muncii, reprezentat de Rovana Plumb.
Totodată, la ministerul Fondurilor Europene rămâne Eugen Teodorovici, ministerul Tineretului- la Gabriela Szabo, iar cel al apărării, la Mircea Duşa. UNPR va păstra totodată ministerul pentru relaţia cu parlamentul, prin Eugen Nicolicea, iar ministerul de Externe rămâne condus de independentul Bogdan Aurescu.
În numai 24 de ore, patru miniştri din actualul cabinet au anunţat că nu vor mai face parte din noua structură. Este vorba despre Răzvan Nicolescu de la Energie, Florin Jianu, care conducea Departamentul pentru IMM-uri, Aurelia Cristea, ministrul Delegat pentru Dialog Social şi Bogdan Stanoevici, de la Romanii de Pretutindeni.
Cabinetul Ponta 4 s-ar prefigura astfel:
Gabriel Oprea – viceprim-ministru, ministru de Interne,
Liviu Dragnea – ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
Andrei Gerea – ministerul Energiei
Mihai Tudose – ministerul Economiei
Daniel Constantin – ministerul Agriculturii
Darius Vâlcov – ministerul de Finanţe
Robert Cazanciuc – ministerul Justiţiei
Nicolae Bănicioiu – ministerul Sănătăţii
Ioan Rus – ministerul Transporturilor
Rovana Plumb – ministerul Muncii
Eugen Teodorovici – ministerul Fondurilor Europene
Gabriela Szabo – ministerul Tineretului şi Sportului
Bogdan Aurescu – ministerul de Externe
Mircea Duşa – ministerul Apărării
Eugen Nicolicea – Relaţia cu Parlamentul
Ionuţ Vulpescu – ministerul Culturii
Sorin Grindeanu – ministerul Comunicaţiilor
Sorin Câmpeanu -ministerul Educaţiei
Graţiela Gavrilescu – ministerul Mediului
Liviu Pop, ministrul pentru Dialog Social