Polonia și Ungaria continuă să blocheze bugetul UE. Cristian Diaconescu: Germania nu își va încheia mandatul la președinția rotativă fără ca el să intre în vigoare / Rareș Bogdan: Doar dialogul poate să ducă la rezolvare (VIDEO)

Publicat: 27 11. 2020, 22:25
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Polonia și Ungaria continuă să blocheze adoptarea cadrului financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027, iar situația a fost comentată vineri, în direct pe B1 TV, de Cristian Diaconescu, diplomat de carieră și fost ministru de Externe, și de eurodeputatul Rareș Bogdan, care prin prisma poziției sale este în miezul discuțiilor de la Bruxelles.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cum au comentat Cristian Diaconescu și Rareș Bogdan cazul Poloniei și Ungariei, care continuă să blocheze bugetul UE

Întrebat de Tudor Mușat cum poate fi rezolvată situația, Cristian Diaconescu a explicat: „În primul rând, din întregul context politic european, pot să vă spun că președinția Uniunii Europene exercitată de Germania nu își va încheia mandatul fără ca Planul de redresare și reziliență, ca de altfel și cadrul financiar multianual, bugetul Uniunii Europene, să nu intre în vigoare. Sigur, este acest incident de parcurs, mai ales cu Ungaria, mai puțin cu Polonia. Polonia a lăsat încă o serie de canale de discuții, dar chestiunea, după părerea mea, în următoarele 10 zile, două săptămâni, se va rezolva. Problema însă este cât se poate de semnificativă și importantă pentru noi. Nu este vorba numai de încălcări, fraude, ilegalități în ceea ce privește fondurile europene. Se mai adăuga și o altă condiționalitate, și anume încălcarea valorilor Uniunii Europene – de fapt, Ungaria și Polonia acolo au probleme, pentru că ei, după cum știți, se află în sistemul sancționatoriu al Articolului 7 prin deciziile luate în Parlamentul European”.

„Aici trebuie să fim cât se poate de atenți. De ce spun acest lucru? Pentru că istoria nu ne ajută. Ce s-a întâmplat până în anul 2019 ne poziționează în imediata apropiere a acestui grup de două state, pentru că nici Slovenia, nici Slovacia nu vor juca prea mult dincolo de niște declarații în ceea ce privește blocarea mecanismului”, a subliniat Cristian Diaconescu, actualmente prim-vicepreședinte al PMP și candidat la Senatul României.

El a explicat că „tot ce s-a întâmplat atunci, tot ce scrie în rapoartele GRECO, Comisia de la Veneția, Mecanismului de Cooperare și Verificare nu au dus până la urmă în ultimul moment la sancționarea României din două perspective”.

„În primul rând, pentru că era un context european, se apropiau alegerile pentru Parlamentul European, exercitasem președinția în mod corect a Uniunii Europene, și prin demersurile lui Iohannis. De aceea nu suntem și noi alături de grupul cu Articolul 7, dar acest lucru nu ne scapă de percepția și de imaginea României până în 2019, cu sute de mii de oameni în stradă în fiecare zi, protestând împotriva măsurilor luat de guvernarea de la acea dată”, a punctat Cristian Diaconescu.

La rândul său, Rareș Bogdan a fost întrebat cum se vede situația din Parlamentul European. Liberalul a explicat: „Sigur că există o anumită îngrijorare la nivelul Parlamentului European, la nivelul Comisiei, dar e foarte important să înțeleagă cu toții că nu merge cu măsuri radicale. Am văzut tot felul de propuneri care din care mai fanteziste, prin care se încerca o eliminare a Poloniei și Ungariei chiar pe termen scurt de la decizie – nu merge așa ceva. Uniunea Europeană este puternică atât timp cât există înțelegere, iar liderii politici europeni au maturitatea să înțeleagă că doar dialogul și prezentarea tuturor posibilităților, tuturor soluțiilor și epuizarea lor pot să ducă la o rezolvare a acestei situații. Discuția avută astăzi de premierul României cu Angela Merkel este una extrem de importantă, pentru că domnia sa merge exact pe ideea dialogului și a găsirii unei formule optime în așa fel încât Ungaria și Polonia să accepte aceste condiții absolut firești”.