Politologul Andrei Țăranu, despre comasarea alegerilor: Nu e ilegală, s-ar putea să fie imorală. Clar ajută PSD și PNL. Îmi pare rău pentru cei de la USR, ei sunt prinși în această capcană, nu au ce să facă (VIDEO)

Publicat: 08 02. 2024, 17:15
Foto: Andrei Taranu / Facebook

Politologul Andrei Țăranu a declarat joi, pentru B1 TV, că PSD și PNL cu siguranță vor avea de câștigat de pe urma comasării alegerilor, asta dacă nu apar între timp niște „lebede negre”. În schimb, comasarea e o capcană în care inevitabil va pica USR. Acesta a vorbit și despre alegerile pentru Primăria Capitalei și presiunile puse de Gabriela Firea pentru a fi desemnată mai repede candidat din partea PSD.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Andrei Țăranu, despre comasarea alegerilor

„În genere, comasările în situații de genul ăsta nu sunt ilegale, s-ar putea imorale, fără discuție, dar ele vor fi asumate și sunt asumate aproape peste tot. Așa cum există un puternic ecran de rezonanță în ce privește războiul – cine are orice dubiu legat de război e transformat automat în dușman de clasă – la fel, oricine crede că aceste alegeri nu trebuie comasate nu e european, nu înțelege lupta împotriva extremismului etc.

Îmi pare rău pentru cei de la USR, ei sunt prinși în această capcană, nu au ce să facă. (…)

Aproape toată lumea, inclusiv dvs presa, v-ați aruncat pe alegerile care au cea mai puțină miză, anume alegerile prezidențiale, pe când alegerile cu miză foarte importantă, cum sunt localele și parlamentarele, au fost lăsate într-un fel de con de umbră. De undeva din iunie anul trecut, toate discuțiile au fost cine o să fie candidatul la președinte, ceea ce era complet inutil și atunci, și cum. (…) După ce va nominaliza premierul, (președintele) poate fi parcat la Cotroceni cinci ani. (…) Dl Iohannis e și voluntar parcat”, a declarat Andrei Țăranu.

Întrebat despre măsura în care PSD și PNL vor fi avantajate de această dublă comasare, politologul a răspuns: „Dacă nu apar cine știe de lebede negre absolut imprevizibile, ceea ce nu pare a fi cazul acum, nu văd vreo posibilitate ca cei din coaliție să piardă. Scopul e tocmai să câștige cât mai mult. Dacă europarlamentarele ar fi fost simple, probabil PNL avea multe de pătimit, așa lucrurile se vor calma”.

Andrei Țăranu, despre alegerile pentru Primăria Capitalei și candidatul PSD

Întrebat de ce n-o nominalizează odată PSD pe Firea candidat la Primăria Capitalei, căci ea are din partid cele mai mari șanse în afară de Marcel Ciolacu însuși, Andrei Țăranu a răspuns: „Nu știu foarte bine jocurile din interior, dar când dna Firea vine la televizor și spune ”o să-i dau în scris (lui Ciolacu) că nu vreau să-i iau locul” e ca și cum ar spune ”știți, o să vin să vă iau locul!”. E clar că asta presimte dl Ciolacu, o simte pe dna Firea ca fiind un contracandidat la președinția partidului și dacă ar câștiga alegerile în Capitală, ar avea mult mai multă legitimitate decât dl Ciolacu, care e într-o funcție numit și dacă pierde vreun rând de alegeri, va fi sacrificat una-două. Motiv pentru care cel mai bine e ca dna Firea e să fie înlocuită de cineva care e suficient de obedient în partid, astfel încât să nu pună problema unei eventuale schimbări. Vă aduceți aminte, dl Dragnea a lăsat-o moștenitoare pe dna cum o chema… Dăncilă”.