Poliţia italiană a destructurat o reţea care vindea certificate şi fiole de vaccin false. Prețurile variau între 110-130 euro

Poliţia italiană a destructurat o reţea care vindea certificate şi fiole de vaccin false. Prețurile variau între 110-130 euro
Polițiști în patrulare la Roma. Sursa foto; Pixabay

Poliția italiană a declarat că a stopat o grupare care punea spre vânzare certificate digitale pentru Covid-19 false valabile pe teritoriul Uniunii Europene sau presupuse vaccinuri împotriva coronavirusului.

Ancheta, coordonată de biroul procurorului pentru criminalitate cibernetică din Milano, a arătat că mii de oameni sunt gata să plătească pentru certificate false, a declarat sâmbătă poliția italiană, scrie trtworld.com.

UE a lansat joi un certificat digital Covid-19 conceput pentru a ajuta cetățenii să călătorească în blocul celor 27 de națiuni și să deschidă turismul de vară.

Certificatul conține un cod „QR”, care indică dacă un călător a fost complet vaccinat sau recuperat recent în urma unei infecții cu Covid-19 sau a efectuat un test PCR.

Poliția a declarat că a preluat controlul a 10 canale pe serviciul de mesagerie criptat Telegram, conectat la conturi anonime de pe piețele din așa-numitul dark web, prin care a fost posibil să se contacteze vânzătorii, care au solicitat plata în criptomonedă.

Prețurile au variat între 110-130 euro pentru un pachet „all inclusive” de permis fals și pentru un pretins flacon de vaccin. Unii cumpărători au venit din afara UE.

„S-au înregistrat aproximativ 250.000 de utilizatori și o sută au încercat să interacționeze cu vânzătorii”, a declarat Gian Luca Berruti, șeful unității de fraudă cibernetică a poliției fiscale din Milano.

Nu este clar dacă a fost predat vreun vaccin, dar poliția a spus că a găsit mai multe certificate Covid-19 contrafăcute.

Acestea conțineau date de identificare false, codul QR generat special și numărul lotului unei prime și a doua doze de vaccin.

Berruti a declarat că poliția a identificat un număr de suspecți, dar a refuzat să dezvăluie alte detalii.

„Vrem să precizăm că oricine a fost găsit cu aceste certificate false, inclusiv cumpărătorii, riscă să fie urmărit penal pentru infracțiuni pedepsite cu până la șase ani de închisoare, cum ar fi frauda și utilizarea documentelor false”, a spus el.

Schema a fost descoperită folosind două instrumente de inteligență artificială care permit poliției să monitorizeze internetul în timp real și apoi să interacționeze ca potențiali clienți.

„Un fel de avanpost al nostru pe internet”, a spus Berruti.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`