Polițele RCA, mutarea cu care Guvernul Ciolacu continuă politica plafonărilor
Guvernul Ciolacu prelungește plafonarea tarifelor RCA până la 30 iunie, în contextul în care piața asigurărilor nu s-a stabilizat în ultimul an, de când această măsură este în vigoare. Această măsură face parte dintr-un pachet mai larg prin care social-democrații vor protejarea românilor. Aici putem aminti plafonarea adaosului comercial la alimente sau compensarea la energie.
Executivul a decis plafonarea prețurilor la RCA în urmă cu un an, stabilind tarifele de primă pentru asigurările RCA la nivelul practicat la data de 28 februarie 2023, cu o valabilitate inițială de 6 luni. Această măsură a fost prelungită ulterior până la 31 martie 2024, ajustată cu un procent maxim de 6,8% pentru a ține cont de inflație. Aceste reglementări temporare sunt menite să asigure stabilitatea și accesibilitatea asigurărilor auto pentru toți conducătorii din România.
În primele 3 luni ale acestui an au fost înregistrate peste 21.000 de solicitări de alocare a asiguraţilor cu risc ridicat, ceea ce înseamnă că fiecare asigurător RCA a preluat un număr de aproximativ 2600 de astfel de asiguraţi.
“O astfel de situaţie are potenţialul de a genera consecinţe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra preţurilor după data de 31 martie 2024, data la care încetează efectele Hotărârii Guvernului nr. 1326/2023 (privind stabilirea tarifelor de primă maxime, n.r.), situaţie cu impact social şi economic”, se arată în nota de fundamentare a HG-ului.
În paralel, în Parlament se lucrează la o nouă lege a RCA propusă de ASF și susținută de parlamentarii PSD, prin care s-ar putea introduce conceptul de ”RCA pe șofer”. Proiectul, care a stârnit multe dezbateri, ar putea veni cu modificări importante pentru șoferi și are ca scop inclusiv reglarea pieței asigurărilor.
Plafonarea la adaosul comercial, menținut până la finalul anului.
La propunerea parlamentarilor PSD, Camera Deputaților a votat prelungirea plafonării adaosului comercial la alimentele de bază până la finalul anului. Această măsură, inițiată încă din anul precedent de către PSD, a fost implementată de Guvernul condus de Marcel Ciolacu pentru a descuraja creșterea speculativă a prețurilor. Potrivit estimărilor, fără această măsură, prețurile la alimentele vizate ar fi fost cu 20% mai mari.
Decizia de a prelungi plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază a venit ca urmare a numeroaselor solicitări din partea cetățenilor, afirmă PSD. Deși au fost observate variații sezoniere ale prețurilor, măsura a oprit specula din piață și a contribuit la stabilizarea prețurilor la produsele alimentare, având un impact pozitiv în temperarea inflației generale.
Potrivit proiectului de lege adoptat, lista produselor agricole și alimentare al căror adaos comercial este limitat include o gamă variată de produse de bază, cum ar fi pâinea albă simplă, laptele de vacă, brânza telemea, ouăle de găină, uleiul de floarea-soarelui, carnea proaspătă, legumele și fructele proaspete, cartofii, zahărul alb și alte produse esențiale pentru consumul zilnic. Această măsură este văzută ca un mecanism de protecție socială menit să asigure stabilitatea prețurilor la produsele de strictă necesitate pentru un trai decent, în contextul incertitudinilor economice și geopolitice externe.
Compensarea și plafonarea prețurilor la energie, prelungite
Guvernul condus de președintele PSD, Marcel Ciolacu, propune prelungirea OUG privind plafonarea și compensarea facturilor la gaze și energie electrice. Astfel, se introduc noi plafoane mai reduse, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru companii, conform unui nou act normativ pus în dezbatere publică.
În ceea ce privește facturile la energie, la propunerea PSD, cei care consumă până în 100 kWh/lună vor plăti în continuare 0,68 lei/kWh, în timp ce prețul pentru persoanele cu un consum lunar de până în 255 kWh/lună rămâne la 0,80 lei/kWh. Pentru consumatorii casnici cu un consum între 255 și 300 kWh/lună, prețul propus este de maxim 1,2 lei/kWh, în scădere față de 1,3 lei/kWh cât este în prezent. Pentru companii, PSD propune un preț maxim plafonat la 1 leu/kWh, în loc de 1,3 lei/kWh.
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că intenționează să continue mecanismul de plafonare a prețurilor la energie și gaze cel puțin până în primăvara lui 2025. De asemenea, el a asigurat populația și companiile că vor fi protejate în această privință.
Este important de menționat că decizia de a plafona prețurile la energie și gaze pentru consumatorii casnici și non-casnici a fost una dintre prioritățile guvernării PSD, fiind introdusă încă din primele luni de mandat. Conform documentului pus în dezbatere publică, mecanismul de plafonare va avea o perioadă de tranziție, până în 2026.
Material susținut de PSD