România a rămas serios în urmă cu încasarea banilor din PNRR deoarece guvernanții nu au făcut reformele necesare, printre care reforma fiscală, legea salarizării bugetarilor și transparentizarea modului în care se numesc șefii companiilor de stat. Cererea de plată numărul 3, depusă în decembrie, nici acum nu a fost încasată pentru că nu ne-am făcut temele.
Iar din cele 9 miliarde pe care le-am primit până acum prin PNRR, am cheltuit doar circa 2 miliarde, căci nu ne-am pregătit cu proiecte de investiții pentru a folosi toți acești bani.
Explicațiile pe larg au venit de la Cosmin Drăgoi, consultant în fonduri europene, în emisiunea „Bună dimineața, România!”, moderată de Alex Vlădescu pe B1 TV.
„Probleme sunt din diverse direcții. Pe de o parte, avem tranșa 3 pentru care s-a depus cerere de plată în decembrie anul trecut și nu avem nici acum încasarea acestei tranșe.
Pe de altă parte, avem doar 2 miliarde din cele 9 miliarde intrate până acum în țară cheltuite. Deci avem o problemă serioasă cu modul în care cheltuim banii și mi-e greu să cred că vom avea anul acesta depuse cererile de plată și pentru tranșa 4 și încasate, adică să avem două tranșe încasate, în condițiile în care tranșa 3 din decembrie în iunie încă nu a fost încasată.
Aici avem niște probleme pe care nu le-am bifat din perspectiva Comisiei Europene cel puțin, probleme legate de forma privind regimul microîntreprinderilor, reforma fiscală și reforma salarizării unitare a bugetarilor.
În timp ce unele din ele pot fi rezolvate mai greu și cu impact destul de mare asupra economiei – mă refer la microîntreprinderi, unde s-a scăzut deja pragul pentru încadrare la microîntrerpinderi și se dorește și mai mult scăderea acestui prag, ceea ce va duce la o și mai mare împovărare fiscală microîntreprinderilor, care sunt de fapt motorul economiei – alte lucruri ar putea fi rezolvate mai ușor.
De exemplu, ni se cere o transparentizare a procesului angajării șefilor în companiile de stat. Așa cum știm, aceste poziții sunt politice și folosite ca instrument de partide dintotdeauna practic și e un lucru care se va schimba foarte încet și greu. Dar această reformă ar putea fi făcută ceva mai repede și ar putea arăta că ne mișcăm în direcția îndeplinirii jaloanelor impuse prin PNRR.
Dar e doar una dintre problemele ridicate de cei de la Comisie, iar relaxarea cu care auzim că vom încasa tranșa 3 la pachet cu tranșa 4 pe mine mă sperie, că nu pare fezabilă și nu pare să se întâmple nici în viitorul apropiat”, a explicat specialistul.
Drăgoi a punctat apoi că, practic, din cele 9 miliarde încasate până acum din PNRR s-au cheltuit doar circa 2, deci 7 miliarde zac necheltuite.
„Banii aceștia ar trebui să ajungă către investiții și ca să ajungă în investiții concrete ar trebui să avem apeluri de proiecte încheiate, proiecte depuse, evaluate, aprobate, contractate și în implementare, lucru care durează și e foarte puțin să se întâmple până la finele acestui an”, a mai spus Cosmin Drăgoi, pentru B1 TV.