PNL şi USR, victorie importantă la CCR: Este afectată modificarea Constituţiei
Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizările formulate de PNL şi USR cu privire la neconstituţionalitatea unor modificări aduse Regulamentului Senatului.
Potrivit unui comunicat al CCR, au fost conexate două sesizări, una referitoare la neconstituţionalitatea unor prevederi introduse în noua Secţiune 81 privind Procedura aplicabilă iniţiativelor de revizuire a Constituţiei României din Regulamentul Senatului, formulată de 26 de senatori PNL, şi cealaltă referitoare la neconstituţionalitatea Hotărârii 37/2017 privind modificarea şi completarea Regulamentului Senatului, formulată de grupul parlamentar al USR.
De asemnea, CCR a stabilit că, în urma revizuirii Constituţiei, a fost eliminat bicameralismul perfect în privinţa procedurii de adoptare a legilor, cu excepţia celor de revizuire a Legii fundamentale.
"Prin urmare, dacă în prima ipoteză, art.75 din Constituţie operează cu noţiunile de prima Cameră sesizată şi de Cameră decizională, în privinţa revizuirii Constituţiei, art.151 din Constituţie nu stabileşte o anumită ordine de sesizare a Camerelor, din contră, a menţinut procedura adoptării separate a iniţiativei de revizuire de către cele două Camere, cu aplicarea procedurii medierii, după caz. Or, prin art.1491 şi art. art.1492 alin.(6) din Regulamentul Senatului se stabileşte o anumită ordine de sesizare a Camerelor, Camera Deputaţilor dobândind valenţe de primă Cameră sesizată, iar Senatul de Cameră decizională. Prin urmare, Curtea a constatat că dispoziţiile art.1491 şi ale art.1492 alin.(6) din Regulamentul Senatului încalcă art.151 din Constituţie", se arată în comunicat.
CCR a constatat, totodată, că art.1491, art.1493 şi art.1494 din Regulamentul Senatului cuprind reglementări care vizează desfăşurarea activităţii Camerei Deputaţilor sau a activităţilor comune celor două camere ale Parlamentului. Ele stabilesc competenţa Camerei Deputaţilor de primă cameră sesizată în privinţa iniţiativelor de revizuire a Constituţiei, iar pe de altă parte stabilesc proceduri care aparţin competenţei camerelor reunite ale Parlamentului, ceea ce este contrar principiului constituţional al autonomiei regulamentare.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi va fi comunicată Senatului.