PNL a atacat la CCR legea iniţiată de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae privind repatrierea rezervei de aur

Publicat: 25 04. 2019, 17:15
Foto: pixabay.com

PNL a sesizat Curtea Constituțională cu privire la Legea referitoare la repatrierea rezervei de aur a României.

În preambulul sesizării, liberalii precizează, printre altele, că proiectul de lege nu este fundamentat pe un studiu de impact.

”Deși a transmis Parlamentului, la data de 25.03.2019, un aviz favorabil cu privire la propunerea legislativă pentru modificarea articolului 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, Consiliul Legislativ a evidențiat faptul că inițiatorii nu au consultat în prealabil, Banca Centrală Europeană, iar proiectul de lege nu este fundamentat pe un studiu de impact care să justifice soluțiile legislative preconizate în privința costurilor și a beneficiilor economice aduse prin adoptarea acestei propuneri legislative”, se arată în documentul citat, potrivit HotNews.ro.
Camera Deputaților a votat proiectul iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae privind statutul Băncii Naţionale a României, care vizează limitarea rezervelor de aur ale ţării din străinătate.

Legea a trecut cu 165 de voturi pentru în Camera Deputaților, care este for decizional.

În prezent, 65% din rezerva de aur este păstrată la Banca Angliei.

Proiectul iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae prevede ca Banca Naţională a României să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv aproape 56 de tone de aur. Cei doi doresc ca depozitele de aur constituite de BNR în străinătate să nu poată depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă.