PNL se pregăteşte de guvernare: Cătălin Predoiu și Mihai Răzvan Ungureanu, nume vehiculate pentru șefia executivului

PNL se pregăteşte de guvernare: Cătălin Predoiu și Mihai Răzvan Ungureanu, nume vehiculate pentru șefia executivului
Foto: cursdeguvernare.ro

Partidul Naţional Liberal se pregăteşte de guvernare. Potrivit unor surse, comisiile de specialitate din PNL se întâlnesc pentru a schiţa programul de guvernare şi structura noului cabinet. Preşedintele ales, Klaus Iohannis, declara că ţara noastră are nevoie de un guvern de dreapta. Afirmaţia a fost făcută într-un interviu pentru La Republicca.

Potrivit unor surse politice, liberalii au schiţat componenţa viitorului cabinet. Astfel, şefia executivului ar urma să fie preluată de fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu. Un alt nume, vehiculat pentru fotoliul de la Palatul Victoria este cel al lui Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta a mai ocupat funcţia de premier în anul 2012.

Pentru portofoliul Dezvoltării regionale şi administraţiei publice, liberalii au în vedere trei posibile nume. Este vorba despre Alin Tişe, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Marian Petrache, şeful Consiliului Judeţean Ilfov, sau Ciprian Dobre, actualul președintele Consiliului Județean Mureș.

La Interne favorit pare a fi Traian Igaş, cel care a mai condus acest minister în timpul Guvernului Boc. O altă variantă luată în calcul de liberali este Victor Paul Dobre, fost ministru delegat pentru Administrațe.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este vizat de Gheorghe Ştefan, actualul preşedintele al Comisiei de a agricultură a PDL.

Portofoliul Culturii ar urma să fie preluat de vicepreşedintele partidului, Radu F Alexandru.

Numele lui Mihai Răzvan Ungureanu este vehiculat şi pentru ministerul de Externe, funcţie pe care de asemenea a mai deţinut-o în timpul guvernării Tăriceanu. O altă variantă pentru acest portofoliu este Radu Carp.

La ministerul Apărării, cele mai mari şanse le au Teodor Atanasiu sau Marinică Dincă. Atanasiu a mai condus acest minister în perioada 2004-2006.

Ministerul Finanţelor ar urma să fie preluat de Gheorghe Ialomiţianu, cel care a mai ocupat această funcţie în timpul guvernului Boc, sau de către Iulian Dumitrescu.

Pentru Ministerul Economiei sunt vehiculate numele lui Lucian Isar, Nini Săpunaru sau cel al Andreei Paul.

În cazul în care nu va fi desemnat prim-ministru, Cătălin Predoiu ar putea prelua portofoliul justiţiei. Alte variante sunt Alina Gorghiu sau Daniel Buda.

La Transporturi, favoriţi par a fi Ludovic Orban şi Anca Boagiu. De altfel, cei doi au o experienţă mare în acest domeniu deoarece nu ar fi prima dată când ocupă această funcţie.

Şi Eugen Nicolaescu s-ar putea întoarce la ministerul Sănătăţii, instituţie pe care a condus-o în mai multe rânduri. Şanse pentru a ocupa această funcţie are şi Dragoş Şerban.

Ministerul Mediului ar putea fi condus de Sulfina Barbu sau Lucia Varga, două nume care, de asemenea, s-au mai regăsit şi în structurile altor cabinete.

La ministerul pentru Societatea informaţională, liberalii par să îl prefere pe Răzvan Mustea, cel care a mai condus ministerul comunicaţiilor în timpul Guvernului Ungureanu.

Pentru ministerul Muncii, PNL le are în vedere pe Cristina Pocora şi Claudia Boghicevici. Aceasta din urmă a mai ocupat funcţia în anul 2012.

Raluca Turcan este favorită pentru postul de ministru al Educaţiei, în timp ce la ministerul Fondurilor europene PNL are de ales între Mihaela Popa sau Alexandru Nazare.

Ministerul Tineretului şi sportului ar putea fi preluat de Sorin Moldovan în timp ce fostul ministru al Economiei, Lucian Bode ar putea fi Ministrul Energiei.

Despre un viitor guvern a vorbit şi preşedintele ales Klaus Iohannis. „Cred că va fi necesar un Guvern mai eficient, capabil de viziuni pe termen lung şi căruia politicile de centru-dreapta îi pot oferi soluţiile necesare.”, a răspuns preşedintele-ales al României, întrebat de jurnaliștii de la La Repubblica despre viziunea sa în legătură cu termenii de „centru-dreapta” şi „stânga” în România.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)