PNL renunţă la visul guvernării până în 2016: "Oamenii politici din Parlament care să dea o nouă majoritate nu se scot acum din joben, nu se inventează şi vin unii nou-nouţi, curaţi-curăţei"

Publicat: 14 04. 2015, 16:13
Foto: adevarul.ro

Liberalii par să fi renunțat la visul guvernării. Începutul sesiunii parlamentare din luna februarie a debutat cu angajamentul ferm, din partea PNL, că înainte de vacanţa parlamentară care începe în iunie va fi depusă şi o moţiune de cenzură care să răstoarne Guvernul Ponta. Cu trecerea timpului, însă, liberalii şi-au domolit avântul.

Rând pe rând, liberalii renunță la câte o dorință, scrie Adevarul. Prima a fost debarcarea președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Ulterior, liberalii au anunţat lansarea programului de guvernare care ar fi trebuit să le asigure sprijinul altor parteneri politici, dar nici acest demers nu a avut efectul scontat. Mai mult, deşi programul de guvernare a ieşit din sertarul prim-vicepreşedintelui PNL Cătălin Predoiu de la finalul lunii februarie, documentul se află încă în dezbatere publică.

Secretarul general al PNL, Marian Petrache, a recunoscut că formarea unei noi majorităţi este cât se poate de anevoioasă.

 „În PNL, au fost două curente după alegerile prezidenţiale. un curent care acum a început să se întărească, acela care cerea alegeri anticipate şi al doilea curent, acesta de a prelua guvernarea foarte rapid, printr-o schimbare a majorităţii parlamentare. Cred că va fi din ce în ce mai greu să facem această majoritate parlamentară“, a spus Petrache.

La fel de pesimistă este și Raluca Turcan, fostă PDL-istă. După ce a admis, la rândul ei, că „este dificil“ să schimbi majoritatea, Turcan a susţinut însă că problema este, de fapt, de natură morală

„Oamenii politici din Parlament care să dea o nouă majoritate nu se scot acum din joben, nu se inventează şi vin unii nou-nouţi, curaţi-curăţei, care să formeze o majoritate parlamentară“, a subliniat Turcan.

Pe de altă parte, Alina Gorghiu, copreședintele PNL, este de părere că liberalii nu ar trebui să renunțe la moțiunea de cenzură, chiar și în condițiile în care nu există majoritate parlamentară.

„În acest moment, lucrăm la o majoritate. Ea nu există, nu vreau să păcălesc pe nimeni, în acest moment, acea majoritate parlamentară care să ducă la schimbarea unui guvern, prin susţinerea programului de guvernare al PNL nu există“, a declarat Alina Gorghiu.