PNL susține că Guvernul „poate interveni asupra prețului” carburanților numai prin intermediul Ministerului Finanțelor, condus de Adrian Câciu de la PSD. Liberalii afirmă că Ministerul Finanțelor e cel care trebuie să analizeze măsurile ce pot induce scăderea prețului la pompă. „Sunt măsuri ce țin de fiscalitate, nu de producție, nu de calitatea serviciilor”, insistă Partidul Național Liberal.
„Creșterea prețului carburanților poate fi temperată prin măsuri fiscale. Ministerul Finanțelor trebuie să analizeze pârghiile prin care poate să acționeze pentru a induce o scădere a prețului de la pompă.
În paralel, este nevoie de analize din partea Consiliului Concurenței și a ANPC. Însă guvernul, în urma acestor rapoarte, poate interveni asupra prețului NUMAI prin intermediul Ministerului Finanțelor (fie că vorbim de reducerea accizelor, a TVA, impozitarea profitului sau plafonarea prețurilor). Sunt măsuri ce țin de fiscalitate, nu de producție, nu de calitatea serviciilor”, a transmis PNL, printr-un comunicat.
Liberalii mai afirmă că ministrul social-democrat al Finanțelor, Adrian Câciu, trebuie să vină cu o analiză privind scenariile de intervenție rapidă asupra prețului, la care trebuie adăugate analizele Consiliului Concurenței și ale ANPC.
Ei au reacționat astfel după ce PSD a solicitat ministrului Energiei, liberalul Virgil Popescu, „să prezinte urgent” în coaliția de guvernare propunerea de reglementare pentru a combate creșterea prețurilor la carburanți.
Duminică seară, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat pentru B1 TV că la nivelul Guvernului sunt în lucru analize privind modul în care ar putea fi limitate creșterile de preț la carburanți.
Deputatul a precizat că o eventuală diminuare a TVA „pe o piață foarte volatilă” s-ar putea să nu aibă efectul scontat: „Au existat situații similare în trecut în care diminuarea TVA nu a făcut nimic altceva decât o iluzorie scădere a prețului, care a crescut imediat – s-ar putea beneficiarul, adică cetățeanul care alimentează, să se aștepte la o scădere a prețului, care în două săptămâni să revină sau poate chiar să fie mai mare decât cel practicat înainte”.