PNL contestă la CCR votul în cazul lui Dan Șova. Tudor Barbu: Această hotărâre sfidează legile (VIDEO)

Publicat: 23 04. 2015, 14:51
Foto: B1 TV

PNL va face o contestație la Curtea Constituționala a României în ceea ce privește hotărârea Senatului în cazul lui Dan Șova, a declarat senatorul PNL Tudor Barbu, informează B1 TV.

În acest sens senatorul PNL  spune că liberalii au foarte multe temeiuri legale, foarte multe pagini de argumente pe care liberalii le pun la dispoziție, pentru a contesta o hotărâre care „sfidează legile”.

Printre articolele din constituție pe care liberalii le vor folosi împotriva hotărârii Senatului în ceea ce privește cazul Dan Șova se numără articolul 76, paragraful 2, care spune că ” Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră”, dar și articolul 72, paragraful 2, potrivit căruia „deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.

Nu poți face lege într-o țara care se respectă, fără să respecți constituția acestei țări”, a mai explicat Barbu, adăugând că „această hotârăre spune că noi, senatorii României, constatăm nu hotărâm. Senatul României nu constată niciodata,(…) senatorii, ca și colegii deputați, hotărăsc”.

Hotărârea privind votul din 25 martie în cazul lui Dan Șova a apărut în Monitorul Oficial, după ce președintele Senatului a semnat-o în cursul zilei de miercuri, după mai multe zile în care situația a fost critică, având în vedere că statutul senatorilor și deputaților a fost modificat, astfel încât în cazul cererilor justiției, majoritatea să fie formată din 50+1 din numărul total ai membrilor prezenți și nu al tuturor membrilor. (Detalii AICI)

PNL contestă la CCR votul în cazul lui Dan Șova